Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija ili zatvori obavijest.

Domovinski rat

   1 2 3 ... 119 120 121 ... 214 215 216       Idi direktno na stranicu:
AutorPoruka
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 25. kolovoza 2010. u 00:04  [direktan link na ovu poruku]
25.08.1991.

HRVATSKA KOSTAJNICA

- Predsjednik RH, dr. Franjo Tuđman, obišao Baniju i Pounje. Posjetio Pecki, Petrinju, Sisak, te Hrvatsku Kostajnicu.

VUKOVAR

- Žestok minobacački napad na Vukovar i Borovo Naselje. Grad su dva puta bombardirali MIGovi. Ranjeno je 11 osoba, a u osobnom automobilu pogođenom granatom izgorjele su tri osobe. Oštećena je bolnica. U Bršadinu dva zrakoplova raketirala silos. Minobacačkim granatama oštećena je franjevačka crkva SV Filipa i Jakova.

GOSPIĆ

- Na stočnom sajmištu u Gospiću osnovana je 25. satnija ZNG, okosnica budućih ratnih postrojbi.

SINJ

- Okupatorska vojska potpomognuta domaćim četnicima napala je Vrliku i Kijevo. Kao protumjeru za taj napad pripadnici ZNG-a Sinj opkolili su vojarnu okupatorske vojske Tadija Anušić u Sinju. Oko 13:30 došlo je do pucnjave i počele su se voditi prave ulične borbe između slabo naoružanih pripadnika ZNG-a Sinj i pripadnika tadašnje JNA, pri čemu su živote izgubili Luka Erceg iz Otoka i Ivan Kamber iz Rude. U obrani Vrlike taj dan poginuli su Ante Barać iz Zelova, Ivan Tomaš iz Segeta kod Trogira, Ilija Perajica iz Livna te Ivan Lelas iz vrličkog naselja Kosori.

PETRINJA

- Četnici iz vojarne Šamarica otvorili vatru po Policijskoj postaji Petrinja, isti dan kad je Petrinju posjetio dr. f. Tuđman. Izbio požar na katu, a kasnije i na krovu. Prilikom gašenja požara ranjen je vatrogasac u lijevu nogu. U noći 25./26.08.1991. Samo dan nakon što je župna crkva Sv. Bartola u Hrastovici skromno bilježila 150.-tu godišnjicu postojanja, četnici iz petrinjske vojarne gađali su je i pogodili krovište.

LIČKI OSIK

- Pripadnici "Martićeve milicije" vratili su se nakon višemjesečne obuke u Golubiću u Lički Osik i osnovali "Stanicu javne bezbednosti Teslingrad". Odmah su počela uhićenja Hrvata i prve likvidacije.

KARLOVAC

- Lasinju napali pobunjeni Srbi iz s.Prkos, smrtno stradao gardist Vladimir Grginčić.

HRVATSKA DUBICA

- Iz pravca Živaje i Šaša na selo Gornji i Donji Baćin otvorena minobacačka vatra.

ŽUPANJA

- Kod Orašja i Županje jedinice ZNG spriječile prelazak kolone vojnih vozila preko Save.  

ŠIBENIK

- Vode se žestoke borbe u Skradinu i okolici

OGULIN

- Policiji se predalo pet vojnika iz vojarne. U napadu na selo Tržić poginuo je jedan pripadnik ZNG

ZADAR

- Na selo Kruševo kod Obrovca ispaljeno više od 200 minobacačkih projektila i topovskih granata iz smjera sela Bilišani, Zelengrad i Bravara. Smrtno je stradao jedan pripadnik ZNG a jedan je teško ranjen.
- U Bekovcu JNA montira odašiljač za prijam TV Beograd.
- U Zadru su formirana 3 rajonska štaba: Istok, Zapad i Centar gdje su obuhvaćene sve MZ na području grada. Ispred radiopostaje Zadar uhićena su dva pripadnika KOS-a kod kojih je nađeno oružje i dokumenti. Za cilj su imali teorističku akciju usmjerenu na radiopostaju.


25.08.1992.

LONDON 

- Predsjednik Tuđman otputovao u London na konferenciju o bivšoj Jugoslaviji. (0022 )

ZAGREB 

- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman donio je ukaz o dodjeli činova, promaknućima i prevođenju u činove djelatnih časnika OS RH: U čin djelatnog BRIGADIRA: Ivan (Stjepana) Tuđman.
- Generalni konzulat SAD u Zagrebu postao Ambasadom SAD u Republici Hrvatskoj.


25.08.1993.

PAKRAC

- Na cesti Pakrac - Požega srpski teroristi oteli cestarskog radnika Josipa Brajdića iz Badljevine.25.08.1995.

NEW YORK

- Glavni tajnik UN-a Boutros Ghali predložio Vijeću sigurnosti UN-a U New Yorku smanjenje snaga UNCRO-a u Hrvatskoj na ispod 2 500 do sredine studenoga. Oni bi trebali ostati u istočnoj Slavoniji.

Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
0
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 26. kolovoza 2010. u 00:04  [direktan link na ovu poruku]
26.08.1990.

KNIN 

- U Donjem Lapcu i Našicama za autonomiju Srba u Hrvatskoj izjasnilo se 160 %, odnosno 400 % Srba, rekao je član izborne komisije Dušan Vještica na konferenciji za novinare Srpske demokratske stranke u Kninu.26.08.
1991.

ZAGREB 

- RH provodi opću mobilizaciju.

VUKOVAR 

- Drugi dan kako je počela bitka za Vukovar. Žestoko se granatiraju svi dijelovi grada, a avioni bacaju kasetne bombe na Borovo Naselje i bombardiraju silos Đergaj. Na grad je palo oko 1000 granata. Branitelji su srušili jedan avion tipa "Galeb 2" i jedan "Mig-21" i uništili 15 tenkova. Do sada je srušeno 5 aviona. Teško je oštećen dvorac Eltz.
- Napada se Ilok iz Šida i Bačke Palanke.

VINKOVCI

- Minobacački napad na Vinkovce i hrvatska sela na potezu Vukovar - Vinkovci: Nuštar, Cerić, Marinci i Bogdanovci. Na Vinkovce je pala 41 granata i to na područje oko bolnice. U jutarnjem napadu na grad poginuo je jedan civil. Vojni zrakoplovi su strojnicama gađali ekonomiju Henrikovce.

KNIN

- Združene snage "TO RSK" i "JNA" (9. korpus) pod zapovjedništvom Milana Martića i potpukovnika JNA Ratka Mladića počinju napad na Kijevo (0056). Time (početkom bitke za Vukovar i napadom na Kijevo) počinje rat u Hrvatskoj na svim frontovima, te velika razaranja i civilne žrtve. Načelnik štaba 9. korpusa je bio tek imenovani energični potpukovnik Ratko Mladić, kasniji zapovjednik vojske bosanskih Srba, "VRS" u BiH. Kijevo je isti dan okupirano. Topničkom vatrom srušena je i spaljena crkva sv. Mihovila sagrađena 1933. godine. 


SLATINA

- Srpski teroristi izvršli su minobacački napad iz Huma, na selo Humljane, Mačkovace i Četekovce, te Slatinu.

PETRINJA

- U Hrastovici pucano na položaje ZNG i MUPa iz vojarne JNA "Šamarica". Tenkovi su paljeni cijeli dan radi provociranja.

KARLOVAC

- Četnici ušli u hrvatsko selo Stazu kod Sunje, te isto opljačkali i spalili, pogodili crkvu sv. Martina, stanovnike prognali iz svojih domova. Zločin zbog kojeg nitko nije odgovarao. 
- Izveden zrakoplovni napad na Sunju. Promet između Siska i Sunje je bio u prekidu. Napadi četnika na Sunju su bili skoro svakodnevni već mjesec dana, a napada se iz smjera Drijače i Četvrtkovca.
- Sukladno zadaći dobivenoj od KŠ, TO Karlovca se reorganizira i prilagođava novonastaloj situaciji. 
- Iz pravca Gline napadaju se položaji ZNG i MUP-a na Baniji. Napada se Viduševac prvo granatiranjem a zatim pješačkim napadom koji je odbijen.

OSIJEK

- U Osijeku ustrojen samostalni bataljun Baranja.

ZADAR

- U Karinu je strojničkom vatrom i tromblonskim minama oštećena zgrada franjevačkog samostana i crkva Blažene Djevice Marije Bezgrešne, unutrašnjost je opljačkana, a jedna dva preostala redovnika gvardijan fra Alberto Marić i đakon fra Vjeko Kujundžić su protjerani.
- Nad Kruševom intenzivno preliječu MIGovi JNA, a zatim i raketiraju i bacaju napalm bombe po cijelom području oko sela.

ŠIBENIK

- ZNG i MUP su blokirali sve prilaze Šibeniku. Četnici i paravojska je napala selo Velika Glava u općini Šibenik, ali je napad odbijen pri čemu je ubijeno najmanje deset četnika. Nakon toga Velika Glava, Dubravice i Rupe su s položaja JNA granatirane i raketirane ali više nije bilo pješačkih napada. Na području Kruševa preko skradinskog zaleđa do Vrlike, Sinja i Kijeva vode se žestoke borbe između četnika, JNA i hrvatskih snaga.

SARAJEVO

- Četvorica civila koji su protestirali protiv terorizma JNA u Splitu osuđeni na 15 godina zatvora na suđenju u sarajevskom Vojnom sudu. Ti su civili uhićeni od strane KOS-a 06.05.1991. godine tijekom velikih demonstracija protiv JNA u Splitu i prebačeni su u Sarajevo.


26.08.1992.

ZAGREB 

- U Republici Hrvatskoj zbrinuto 635 781 prognanika i izbjeglica.
KARLOVAC
- Nakon dvomjesečnog zatišja Karlovac i njegovu okolicu ponovo potresaju eksplozije i pucnjava iz strojnica. Dvije mine MB ispaljuju se na Logorište koje su zapalile kuću i sjenik. 

LONDON 

- Na dvodnevnoj Londonskoj konferenciji (26.-27.08.1992.) zaključeno je da sve bivše jugoslavenske republike moraju priznati BiH, da se granice ne mogu mijenjati silom, da se manjinama moraju jamčiti prava te da svi prognanici imaju pravo na povratak.


26.08.1993.

KARLOVAC

- Nakon više od mjesec dana prekida rada uzrokovani neprijateljskim napadom, KIM ponovo radi.

BEOGRAD

- Za Načelnika glavnog štaba "vojske Jugoslavije" imenovan general dopukovnik Momčilo Perišić, razaratelj gradova Zadra i Mostara, a njegov prethodnik Života Panić umirovljen zajedno sa još 40-ak jugogenerala.


26.08.1994.

PALE

- Delegacija SDS-a Srpskih zemalja i Srpske radikalne stranke u sastavu Mile Paspalj, predsjednik Skupštine Krajine u Kninu, profesor Nikola Korica i predsjednik Srpske radikalne stranke Glina Branko Jović posjetili na Palama ("RS," BiH) Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića.


26.08.1995.

SPLIT

- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, prvim vlakom - "Vlakom slobode" - koji je nakon četiri godine ponovno povezao južnu sa središnjom Hrvatskom preko Karlovca, Gospića i Knina, doputovao u Split.
Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
0
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 27. kolovoza 2010. u 01:28  [direktan link na ovu poruku]
27.08.1990.

SPLIT 

- Predsjednik Republike Hrvatske F. Tuđman u Splitu je svečano otvorio XV. europsko prvenstvo u atletici, što je izazvalo prosvjede u uredu Predsjedništva SFRJ - jer je to pravo predsjednika države (SFRJ).


27.08.
1991.

BRIJUNI 

- Predsjednik Tuđman susreo se s generalom Veljkom Kadijevićem na Brijunima. Razgovor je protekao bez zaključaka.

VUKOVAR

- Treći dan žestokih borbi u Vukovaru. Protekla tri dana poginulo je 30, a ranjeno je 60 pripadnika MUP-a i ZNG. Gubici neprijatelja procjenjuju se na 200 poginulih četnika, 5 zrakoplova, 26 tenkova, 11 oklopnih transportera, 12 vojnih kamiona i 1 VBR. Zarobljeno je 6 tenkova. Linije obrane nisu se pomaknule.

OSIJEK

- Zaprekama i minama blokiran je izlaz s poligona "C". Isto tako minirani su ulazi u grad Osijek, a snage MUP-a i ZNG su na svim prilazima gradu.

SLAVONSKI BROD

- Krizni štab Slavonskog Broda odlučio je kako srpski rezervisti i tehnika više ne mogu prelaziti preko mostova između Slavonskog i Bosanskog Broda i između Slavonskog i Bosanskog Šamca. Do sada iz vojarne u Slavonskom Brodu pobjeglo je 80 oficira i vojnika.

DALMATINSKA ZAGORA

- Žestoki napad JNA i srpskih terorista, sa zemlje i iz zraka, na Dalmatinsku zagoru. U mjestu Vrgorcu napadnuta je policijska patrola pri čemu je poginuo jedan policajac i dvojica četnika. Nastavljaju se borbe oko Vrlike. Kolona od 50 tenkova je iz smijera Kupresa krenula prema srednjoj Dalmaciji.

ŠIBENIK

- U posljednja dva dana na području općine Šibenik ispaljeno je nekoliko stotina minobacačkih mina, stotinjak topovskih granata i projektila iz haubica. Ima najava kako oko Šibenika stižu rezervisti iz Trebinja, kamo je zadnjih dana iz Bileće došlo nekoliko kolona tenkova i oklopnih transportera.

ZADAR

- Članovi Kriznog štaba Zadar na čelu s Petrom Šalom imali su sastanak sa zapovjednikom garnizona JNA Trpkom Zdravkovskim koji intenzivne pokrete JNA oko Zadra zove "školskim vježbama". Na Jasenice je otvarana jaka topnička vatra. Neprijateljske snage iz područja V. Mejanice gdje je vojni poligon JNA iznenadna minobacački napadaju područje Lišana Ostrovičkih, Lepura i Bulića. U zadarskom arhipelagu pojačani su pokreti desantnih brodova i topovnjača JNA koje prate helikopteri. Brodovi uplovljavaju u vojnu bazu na otoku Molatu. Na Kruševo je ispaljeno oko 50 granata, pucano je iz tenkova, a selo je granatirano i miraljirano iz MIG-ova. Četnici pucaju iz Smokovića, Islama Grčkog i Biljana Donjih.

Na kraju razmiještanja pobunjenika i četnika oko Zadra snage izgledaju otprilike ovako:

  1. Na pravcu sela Smilčić - Karin - Islam Grčki i osloncem na Zemunik Gornji i Smoković, razmještene su značajne martićevsko - četničke snage jačine 600 - 800 ljudi.
  2. U području Raštević - Biljane nalaze se snage neprijatelja oko 300-400 pripadnika.
  3. U području Kakma - Jagodnja Donja - Jagodnja Gornja - Zapužane nalaze se organizirane snage martićevaca i lokalnih četnika oko 500-700 pripadnika
Sa zrakoplovne baze Zemunik izviđački zrakoplovi JNA vrše izviđanja i nastoje otkriti položaje ZNG i MUP-a. Na Debelom brdu utvrđene su značajne snage za vatrenu podršku (VBR, haubice, tenkovi). Vojni objekti JNA u Zadru utvrđeni su i minirani, a za svaku vojarnu blokadu vrše udarne grupe MZ i ZNG-a 112. brigade.

- U području sela Jasenice - Rovanjska - Starigrad nalazi se specijalna jedinica PU Zadar sa zadaćom kontrole tog područja i djelovanja diverzanata, a zatim i eliminiranja vatrenih položaja neprijatelja na Velebitu, te zaštite Masleničkog mosta.
- Na području sela Podgradina - Paljuv - Pridraga nalaze se snage PU Split pod zapovjedništvom 4. brigade ZNG u Novigradu. Zadaća je tih snaga zadržavanje crte obrane i spječavanje ubacivanje diverzanata iz Smilčića i Biljana.
- U području Kruševa nalaze se snage 4. brigade ZNG
- Kontrolu i osiguranje objekata po Zadru i Biogradu vrši aktivni i pričuvni sastav PU Zadar i Samostalna bojna "Kralj Tomislav".

VIS

- Oko otoka na Jadranskom moru je koncentrirana skoro cjelokupna flota JRM.

PETRINJA

- Iz vojarne JNA prema Hrastovici i Taborištu otvorena je rafalna paljba te ispaljene 4 tenkovske granate. Ponovno je oštećena crkva Sv. Bartola Apostola u Hrastovici

SLATINA

- Napadnuto je selo Četkovac.

ZAGREB

- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman donio je odluku o imenovanju Ivana Jarnjaka na dužnost zamjenika ministra unutarnjih poslova. 
- Predsjednik kolektivnog jugoslavenskog Predsjedništva Stipe Mesić primio delegaciju "Bedema ljubavi", antiratnu organizaciju majki čiji su sinovi u JNA.
- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman donio je odluku o kriznim štabovima u kojem je pisalo: Vlada RH, suglasno svojim ustavnim obvezama i ovlastima dužna je osigurati jedinstveno i usklađeno djelovanje izvršnih i upravnih tijela državne vlasti u Republici, te privrednih i društvenih djelatnosti u uvjetima neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti Republike ili ratnog stanja, kao i pozadinsku podršku i svu ostalu pomoć zapovjedništvima i jedinicama OS. U tu svrhu osniva se Krizni štab Vlade RH i općinski krizni štabovi kao koordinativna tijela. Predsjednik Kriznog štaba Vlade RH je predsjednik Vlade RH. Članovi Kriznog štaba Vlade RH po položaju su potpredsjednici Vlade, ministri obrane, unutarnjih poslova, zdravstva, trgovine te prometa i veza, predstojnik Ureda za zaštitu ustavnog poretka i zapovjednik Štaba civilne zaštite RH. Vlada RH može imenovati još do 3 člana Kriznog štaba. U općinama u kojima lokalna tijela vlasti redovno obavljaju svoje zadaće i lojalna su RH, predsjednik općinskog kriznog štaba je predsjednik izvršnog vijeća skupštine općine a članovi su voditelji općinskih upravnih tijela odgovornih za obranu, privredu i zdravstvo, te policijskih uprava ili stanica. Predsjednik skupštine općine sudjeluje u radu općinskog kriznog štaba sa svim pravima i dužnostima člana. Vlada RH može svojom odlukom odrediti drugačiji sastav pojedinog općinskog kriznog štaba i imenovati njegove članove. U ostalim općinama Vlada RH imenuje povjerenika koji s pomoćnicima obavlja zadaće općinskog kriznog štaba. Radi koordinacije rada i djelovanja općinskih kriznih štabova Vlada RH može osnovati krizni štab za područje više općina ili imenovati svojeg povjerenika za područje više općina. Izvršno vijeće skupštine općine može osnovati krizni štab ili imenovati povjerenika za područje pojedine mjesne zajednice, naselja ili za koje drugo uže područje.

BEOGRAD

- Savezna komisija za nadzor primirja u Hrvatskoj praktično je prestala postojati nakon ostavke Tupurkovskog i Ajanovića.

BRUXELLES

- Na svojoj sjednici ministri vanjskih poslova EZ ističu da se neće priznati nasilne promjene granica te predlažu sazivanje Mirovne konferencije o Jugoslaviji za 01.09.1991. Osnovano je i arbitražno povjerenstvo („Badinterova komisija“) koja bi trebala arbitrirati u pravnim pitanjima razdruživanja. Deklaracija o Jugoslaviji prvi puta optužuje za krvoproliće "pogrešnu politiku srpskih neregularnih snaga" i Srbiju te JNA koja daje aktivnu podršku "srpskoj strani".27.08.1992.

ŽUPANJA

- Srpski agresor ne prestaje sa svakodnevnim napadima na brodsko Posavlje. Na udaru Babina Greda.27.08.1993.

ZADAR

- Žestok topovski napad pobunjenih hrvatskih srba na Zadar i Biograd.

SARAJEVO

- Izvještaj za lokalne međunarodne posrednike: "Parlament BiH se sastao u Sarajevu u hotelu Holidey Inn, kako bi raspravljao o mirovnom planu koji je uz pomoć posrednika pripremljen u Ženevi. S vremena na vrijeme, za trajanja sjednice, nestajalo je struje te je sala ostajala u mraku crnom poput uglja. Nekoliko stotina akademika, pisaca, časnika i drugih javnih osoba se pridružilo debati. Mirovni plan zbog kojeg se sastao muslimanski dio parlamenta BiH, prepustio bi 12 milja BiH obale bosanskoj hrvatskoj državi i opskrbio bi BiH pristupom na more i to putem ceste koja povezuje njihovu Republiku s hrvatskim gradom Ploče. Dužnosnici vlade BiH se, navodno, boje kako međunarodne granice slobodnog pristupa luci, preko Hrvatskog teritorija, ne bi spriječile Hrvate od presijecanja pristupa po slobodnoj voli. Muslimanski zastupnik Muhamed Filipović, član delegacije u ženevskim pregovorima, rekao je "Želimo izlaz na more". Predsjednik BiH, Izetbegović, pozvao je posrednike mirovnih razgovora da odobre predloženoj, većinskoj muslimanskoj, republici izlaz na Jadran, u blizini grada Neuma. Također je zatražio garancije, uključujući rezoluciju Ujedinjenih Naroda i pokazivanje potpore od strane Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a, da će predložena unija Bosne i Hercegovine ostati međunarodno priznata država i član UN-a".27.08.1994.

KARLOVAC

- U krugu DIP-a Vrginmost eksplodirala mina ručne proizvodnje. Jedna osoba poginula, a dvije ranjene.
Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
0
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 28. kolovoza 2010. u 03:16  [direktan link na ovu poruku]
28.08.1991.

ŠIBENIK 

- Snažni napadi na Skradin, skradinsko zaleđe i okolna sela (Kruševo, Lišani) u pokušaju zauzimanja pristupa Jadranskom moru.

ZADAR

- Iz pravca Kožlovca Šešeljevi četnici i martićevci su uz pomoć JNA oko 13:30h upali u Lepure, a oklopna postrojba jačine jedne satnije probila se preko Gornjeg Kožlovca, Gornjih Lepura i zaustavila se iznad Bulića (gdje položaje drži 113. brigada i gdje je se civili nastoje prebaciti). Na sporednim pravcima Benkovačka tenkovska postrojba s 10 tenkova raspoređena je na cestovnim prilazima selu Lepuri Donji. Na taj način JNA kontrolira i podržava situaciju terora koji tada počinje nad civilima u tim selima. Vrši se pretres kuća, palež, a ljudi se odvode u Kninske zatvore ili se protjeruju. Pljačka i palež gotovi su u nekoliko sati. Hrvatska strana taj dan "hvata" razgovor između Sergeja Veselinovića, predsjednika SO Obrovac i zapovjednika garnizona JNA u Benkovcu pukovnika Čečovića u kojem Veselinović moli da se pošalju nišanske sprave za minobacače, a zahtjeva i uvođenje "pet, šest samohotki ili tenkova na ovaj pravac naš" pa onda precizira: "Naši su zauzeli položaje iza skladišta tvornice Danilo Štampalije iznad Obrovca i drže položaje di su barake od rudnika, tu su naši stacionirani, a njihovi su odmah 400 - 500 metara iza". Jasna je koordinacija i pomaganje između JNA (u to vrijeme još uvijek nastupa pod parolom "neutralnosti") i četnika i pobunjenika.

VUKOVAR

- JNA uz pomoć srpskih terorista iz okolnih sela granatirala Vukovar. Oklopne snage iz smjera Negoslavaca pucaju na pojedine dijelove grada - Sajmište i Mitnicu. Grad zasipaju i rakete iz VBR-a s teritorija Srbije. U okolici grada osvojeno je devet vojnih vozila s topništvom. Vojarna na Sajmištu je blokirana.
Avioni nad Vukovarom snimljeno s položaja kod bugarskog groblja:


- Srpske snage ušle su u Lipovaču i ubile sedam civila.

OSIJEK

- TV kamerman HTV studija Osijek Željko Kaić ubijen, a njegov kolega Dragan Krička teško ranjen kada je JNA na njih otvorila artiljerijsku vatru dok su snimali TV prilog. Novinar Saša Kopjar izvukao se neozlijeđen.

KARLOVAC

- Održan prosvjedni skup roditelja čija su djeca zadržana u JNA i nakon odsluživanja vojnog roka. Skup organizirali: Klub hrvatskih žena Karlovac i SSSH.

SLAVONSKI BROD

- U Slavonskom Brodu zaustavljen je vlak sa velikom količinom oružja i streljiva. Naoružanje je oduzeto i dano hrvatskim postrojbama i to u Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški, Požegi, Vinkovcima, Vukovaru, Osijeku te hrvatskoj policiji. Na mostu zaustavljeno 5 autobusa JNA i razoružano je 150 oficira i rezervista koji su bili upućeni na bojišta u Slavoniji.
- Dvadeset i sedam JNA vojnika različitih nacionalnosti predalo se hrvatskim vojnim snagama.

GLINA

- Oko 20,00 sati grupa srpskih terorista u kojoj se isticao Dušan Munikravić, u selu Mračaj iz ručnog raketnog bacača tipa OSA gađala crkvu sv. Ive. Crkva oštećena i zapaljena, hrvatsko stanovništvo izbjeglo u šume gdje su proveli noć.

PLITVICE

- Teroristi su minobacačima i PAMovima napali policijsku postaju, a oficir JNA zahtijevao je predaju oružja i streljiva. Napadnuto je i selo Poljanak.

ZAGREB

- Na sjednici Vlade pomoćnik ministra rada i socijalne skrbi Pavao Tomislav Duka izvijestio je da ima informaciju kako "Jugoturbina" iz Karlovca proizvodi mine i tenkovske motore za JNA, te da njezin direktor Stevo Mrđan daje plaće teroristima na barikadama.


28.08.
1992.

BOSANSKA POSAVINA

- Bosanska Posavina pod stalnim udarom neprijatelja - borbe za svaki pedalj zemlje.28.08.
1993.

GRUDE

- U Grudama je donesena odluka o uspostavi "Hrvatske Republike Herceg Bosne" (HR HB); za predsjednika je izabran Mate Boban (do ostavke 8.II. 1994.). Zastupnički dom Sabora Hrvatske Republike Herceg-Bosne u Grudama zaključio da se predloženi ženevski dokumenti prihvaćaju uz uvjet da ih prihvate i Muslimani i Srbi.28.08.
1995.

SARAJEVO

- U zločinačkom srpskom artiljerijskom napadu s Trebevića na središte Sarajeva ubijeno 33, a ranjeno 57 civila. Jedan projektil pogodio prostor ispred tržnice Markale, samo tridesetak metara od mjesta gdje su isti zločinci 6. veljače 1994. granatom ubili 69, a ranili 200 civila.

Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
+1
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 29. kolovoza 2010. u 01:06  [direktan link na ovu poruku]
29.08.1991.

PARIZ 

- Na poziv francuskog predsjednika Mitterranda i u njegovoj nazočnosti, sastali su se Tuđman i Milošević (Slobodanka Kovačević Putnik Dajić)

HRVATSKA KOSTAJNICA

- Srbi su napali i spalili s. Mračaj (spaljena je i kapela Sv. Ivana Krstitelja), a paljbeno su djelovali po komunikaciji Hrvatska Kostajnica - Hrvatska Dubica. Ovim je Hrv. Kostajnica došla u okruženje. U borbama oko Hrvatskoj Kostajnice smrtno je stradao ili je bio ranjen veći broj pripadnika MUP-a i ZNG.

PLITVICE

- Četnici su zatražili predaju Policijske postaje na Plitvicama, naravno uz prijetnje likvidacijom. U vrlo teškim prilikama, bez hrane, vode i općenito opskrbe i pojačanja, a u dogovoru s JNA, pripadnici Policijske postaje Plitvice su se 01.09.1991. povukli prema Slunju.

VINKOVCI

- Hrvatski željezničari u Vinkovcima zaustavili i oteli vlak pun oružja JNA i predali to oružje hrvatskim postrojbama.

VUKOVAR

- Nastavljaju se borbe u Vukovaru. Granatira se i Nuštar.
- Nizozemski veleopslanik posjetio pobunjene Srbe i četnike u Borovom Selu, a obišao je i Vajsku.

VINKOVCI

- Kod sela Nijemaca teoristi su pucali na policijsku patrolu a kod sela Ilače i na 4 civilna automobila. Na sreću ozljeđenih nije bilo.

GLINA

- Paravojne jedinice četničkih terorista uz pomoć JNA ušli u hrvatsko selo Skelu kod Gline, isto opljačkali i spalili, te prognali stanovnike.

PETRINJA

- Napad na selo Pecki, palo 80 MB mina, ranjena 4 pripadnika ZNG-a.

GOSPIĆ

- Na položaje MUPa u Ličkom Osiku teroristi su otvorili paljbu iz minobacača i pješačkog oružja. Uz posredovanje Komisije Predsjedništva SFRJ dogovorena je obustava vatre ali je prekid trajao samo pola sata (dok Komisija nije otišla) nakon čega su napadi obnovljeni. U napadima je ranjeno 5 civila i oštećeno više obiteljskih kuća.

KARLOVAC

- Napad na Topusko i okolna sela koji je trajao cijelu noć pri čemu je na to područje ispaljeno oko 260 tenkovskih projektila. U napadu ranjena 4 policajca a snage MUPa su se povukle.
- Deset tisuća građana Karlovca u "Bedemu ljubavi" diglo je glas ispred tadašnje komande JNA.

ZAGREB

- Iz vojnog vozila u prolazu u Držićevoj ulici otvorena je rafaljna paljba prema ljudima (i djeci) koji su postavljali grudobran i punili vreće s pijeskom. Na sreću pogođen je samo prozor obližnjeg stana.

ŠIBENIK

- Dvjesto i sedamdeset izgladnjele i dehidrirane djece evakuirano iz Centra za hendikepiranu djecu u Vrlici, koja je sada u rukama srpskih terorista. Jedno dijete, (Marko Okić) umrlo je prilikom evakuacije.
- JNA demostrira silu prelijetanjem zrakoplova i pucanjem s brodova JRM. Iz vojarne pobjeglo 27 vojnika.

ZADAR

- Iz Jagodnje Gornje četnici su u jutarnjim satima minobacačima počeli granatirati Polaču. Polača je okružena pozicijama JNA i četnika: Lišane Tinjske - Uzelci - Raštevići - Zagrad - Jagodnja Gornja - Maričići.
- JNA je dovezla u bolnicu u Zadru tijela dvojice vojnika s brda Križ iz vojnog objekta "Radar" koji su navodno stradali u međusobnom obračunu.
- Teroristička skupina na Dračevcu uništava TT veze.
- Na Narodnom trgu u Zadru okupilo se više tisuća zadarskih majki iz organizacije "Bedem ljubavi" koje traže povrat svojih sinova iz federalne armije.
- Krizni štab općine Zadar iznosi podatke iz Centra za zbrinjavanje, da se je prijavilo 3.782 prognanika iz okolnog područja.

GRUBIŠNO POLJE

- Češka manjina u Slavoniji pisala češkoslovačkom predsjedniku Vaclavu Havelu jer srpski teroristi prijete da će napasti Ivanovo Selo, najstarije selo s češkim stanovništvom u Hrvatskoj.

BEOGRAD

- Tisuće majki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te Kosova, čiji sinovi služe vojni rok u JNA, demonstrirale ispred generalštaba JNA u Beogradu. Majke čiji su sinovi u JNA održale su i protest ispred Komande V. vojne oblasti u Zagrebu.1992.08.29.

KARLOVAC 

- General Musa Bamay - zapovjednik UNPROFOR-a sektor N u trosatnom sastanku s predstavnicima civilnih i vojnih vlasti održan u Dom HV "Zrinski".

DŽAKARTA

- Na sastanku visokih dužnosnika zemalja članica Pokreta nesvrstanih u Džakarti prihvaćena odluka o primanju Republike Hrvatske u pokret nesvrstanih u statusu promatrača.

ZAGREB

- Hrvatska i Rumunjska uspostavile pune diplomatske odnose.29.08.1994.

KARLOVAC

- Deseti dan od kad su se na Turnju pojavili prve izbjeglice iz Zapadne Bosne. Na Turnju je trenutno oko 9000, a na Plitvičkoj cesti oko Vukmaničkog Cerovca i na Slunjskim Brdima ih je još 10000, uz opasnost da svakog trenutka prema Karlovcu krene nova kolona smještena u sabirnim centrima u Starom Selu i Batnogi. Na Turnju su ušli u porušene i obnovljene kuće, školu i mjesnu ambulantu. Oni koji su ostali bez kakvog takvog krova nad glavom improvizirali su uz cestu zaklone, gdje su sklonili djecu i žene od kiše. Zbog zakrčene prometnice na Turnju i Plitvičkoj cesti, UNPROFOR je otežana opskrba jedinica koje se nalaze u UNPA zoni. U domu HV "Zrinski" održan je sastanak uz zahtjev gen. Tayyeb, zap. snaga UN s predstavnicima vojnih i policijskih vlasti u Karlovcu i RH. gen. Tayyeb želio se informirati o stanju na Turnju, gdje se broj izbjeglica iz dana u dan povečava. Na sastanku, zatvoren za javnost, zaključeno je da se izbjeglice u što kraćem roku moraju povuči s Turnja, odnosno iz zone razdvajanja, a potom iz ostalih dijelova RH, poštivajući pri tome odredbe međunarnodnog humanitarnog prava.29.08.1995.

ZAGREB

- S banjalučkog područja u Hrvatsku pobjeglo 978 novih izbjeglica, čime se njihov broj popeo na 15 152 osobe, iz Vojvodine prebjeglo 565 Hrvata.

Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
0
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 30. kolovoza 2010. u 00:01  [direktan link na ovu poruku]
30.08.1990.

ZAGREB

- Ustavni sud RH poništio je odluke SO Knin, Benkovac, Obrovac, Donji Lapac, Glina, Vojnić, Dvor i Gračac o osnivanju zajednice općina „Sjeverna Dalmacija i Lika“, jer "niti jedna skupština općina nema, niti je imala, ustavno ovlaštenje da osnuje zajednicu općina i da utvrđuje teritorij zajednice općina."
- U kolovozu 1990 Tuđman je predao stenogram razgovora (održanog 23.07. u Uredu predsjednika Tuđmana) s Jovanom Raškovićem tjedniku „Danas“ u kojem ovaj kaže kako su Srbi „lud narod“. To je zapečatilo njegovu sudbinu, skupa s očitim nepovjerenjem koje je imao prema Slobodanu Miloševiću i činjenici da se je protivio uplitanju Beograda u odluke krajinskih Srba, kao i referendumu o neovisnosti Krajine. Nekoliko mjeseci prije smrti, rekao je: „Osećam se odgovornim jer sam pripremio taj rat. Da nisam izazvao tu emocionalnu napetost unutar srspkog naroda, ništa se ne bi dogodilo. Moja partija i ja aktivirali smo upaljač srpskog nacionalizma ne samo u Hrvatskoj već i na drugim mestima, naročito u BiH.“

30.08.1991.

VUKOVAR

- U napadu JNA i srpskih terorista na Vukovar ubijeno 16 ljudi, a 95 ih je ranjeno.
- Dosadašnji gubici agresora na vukovarskom bojištu: uništena 33 tenka, 41 borbeno oklopno vozilo, 56 kamiona, 8 zrakoplova a zarobljeno je 6 tenkova i 9 vojnih vozila s teškim topništvom.

VINKOVCI

- Teroristi iz Markušice i Mirkovaca napali Antin, Korođ i Stare Jankovce, a napadnut je i Nuštar. Uništena su tri tenka i dva oklopna vozila. Prije toga u Mirkovcima četnici su objesili pravoslavnog popa i streljali nekoliko Srba koji su se usprotivili pretvaranju Mirkovaca u četničku utvrdu.
- Minama je oštećen samostan Marijin dom u kojem se nalazi dom umirovljenika i dječji vrtić.
- Hrvatski željezničari u Vinkovcima zaustavili još jedan vlak pun oružja JNA i predali to oružje hrvatskim postrojbama.

GOSPIĆ

- Neprijatelj je izveo prvi topnički napad na Gospić iz smjera Divosela i Jasikovca.  Nakon ovog napada većina Srba je napustila svoje domove.

PLITVICE

- Iz pravca Korenice i Knina napadnuta policijska postaja u Plitvicama. Krizni štab donosi odluku o radu institucija grada u ratnim uvjetima.

ŠIBENIK

- Teroristi ponovno napali selo Veliku Glavu.

ZADAR

- Iz četničkih uporišta Kolarina i Kožlovac topničkim plotunima napadaju se Hrvati u Buliću, Lepurima i Lišanima Ostrovičkim.
- Napada se i Kruševo, dok na strateškom značenju sve više dobivaju Jasenice gdje se obrana proteže od bivše tvornice glinice do Masleničkog mosta, a drže se i neke kote na Velebitu. Međutim snage branitelja su nedovoljne da bi se držao cijeli Velebit; zna se kako je nekoliko dana ranije neprijatelj u zaseoku Bobije zapalio sve kuće i staje i pobio stoku, dok se još ne zna što je sa zaseokom Marini Doci.
- Na Dugom otoku u uvalu Telašćica uplovljava i sidri se vojni brod JRM.

TOPUSKO

- U selu Gređani poginuo pripadnika SJP Alfa, Pero Perčević.

DVOR NA UNI

- Četnici iz Bosne i Hercegovine granatiraju hrvatsko selo Baćin smješteno na lijevoj obali Une. Teško oštetili crkvu Svih svetih.

SLAVONSKI BROD

- U Slavonskom Brodu zaustavljen vlak sa intendantskom opremom JNA koja je bila predana hrvatskim postrojbama.

ZAGREB

- Predsjednik Vlade RH dr. Franjo Gregurić donio je uredbu o formiranju Ureda za izbjeglice RH. Ured za izbjeglice RH djeluje u sastavu, kojeg čine predstavnici: ministarstva unutarnjih poslova, ministarstva obrane, ministarstva inozemnih poslova, ministarstva rada i socijalne skrbi, ministarstva prosvjete i kulture, ministarstva zdravstva, ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, crvenog križa Hrvatske, Caritasa Biskupske Konferencije i štaba Civilne zaštite RH. Sjedište Ureda za izbjeglice RH je u Ministarstvu rada i socijalne skrbi. Na čelu Ureda je zapovjednik. Za zapovjednika Ureda imenuje se pomoćnik ministra rada i socijalne skrbi zadužen za socijalnu skrb i obitelj. Glavnog tajnika Ureda imenuje ministar rada i socijalne skrbi. Ured može u svom djelovanju pozvati na suradnju predstavnika Visokog komesarijata za izbjeglice UN sa sjedištem u Ženevi.
- Slovenski predsjednik Kučan i hrvatski predsjednik Tuđman sastali se u Zagrebu

BEOGRAD

- Savezno izvršno vijeće (Vlada SFRJ) prihvatilo je deklaraciju EZ o načinima rješavanja jugokrize. Prihvaćeno je proširenje kontrole i promatrača EZ u Hrvatskoj.


30.08.1992.

KARLOVAC

- Započele aktivnosti oko izgradnje prognaničkog naselja GAZA.30.08.1993.

ZAGREB

- Slavko Degoricija, voditelj hrvatskog državnog izaslanstva za pregovore s lokalnim Srbima, izjavio, nakon pregovora u Ženevi, da će se ubuduće svi razgovori s lokalnim Srbim voditi u Hrvatskoj, od Zagreba do Knina, i od tog stava se neće odstupiti.

KARLOVAC

- Nakon nekoliko mirnijih dana i noći, ponovo napadi neprijatelja, posebno na ogulinskoj bojišnici, koji su napali šire područje Grada, te Josipdol. U napadu je ranjeno troje ljudi.30.08.1994.

ZAGREB

- Hrvatska traga za 2 764 osobe prisilno odvedene, zatočene i nestale, a gotovo svi od 6 600 Hrvata oslobođenih iz srpskih konc logora su invalidi, rekao novinarima u Zagrebu potpredsjednik Vlade prof. dr. Ivica Kostović.30.08.1995.

BiH - Zrakoplovi NATO-a, ukupno njih 60, uz podršku topništva Snaga za brzu intervenciju, izveli tri uništavajuća napada na položaje bosanskih Srba na području Tuzle, Goražda i Mostara kao odgovor na srpsko ubijanje civila u Sarajevu. Akciju NATO-a podržao cijeli svijet osi
Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
+1
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 31. kolovoza 2010. u 00:02  [direktan link na ovu poruku]
31.08.1991.

ZAGREB

- Dva zrakoplova JNA spustila su prisilno na aerodrom u Plesu zrakoplov „Uganda airlines“ radi šverca oružja. Uhićen je Anton Kikaš, kanadski državljanin hrvatskog porijekla i odveden je u Srbiju.
- Od donošenja Odluke Predsjedništva SFRJ o prekidu vatre 07.08.1991 godine do 01.09.1991 godine izvršeno je 385 minobacačkih i drugih težih oružanih napada u kojima su poginula 52 pripadnika policije i ZNG, a 152 su ranjena. Od početka rata u Hrvatskoj poginulo je 167 pripadnika policije i ZNG. a 525 ih je ranjeno. Istodobno poginulo je 89 civila, a 269 ih je ranjeno. 
- Dr. Franjo Tuđman primio je veleposlanika Francuske Michela Chatelaisa na njegov zahtjev. Veleposlanik je prenio poruku predsjednika Mitterranda.

VUKOVAR

- Postavljen je novi zapovjednik u Vukovar Mile Dedaković i ostao je do 11.10.1991. Cilj mu je bio objediniti zapovijedanje nad obranom Vukovara.
- Devetoro djece ranjeno u Vukovaru i Borovu Naselju kada su avioni JRV bombardirali grad.
- Reporter "Večernjeg lista" ranjen, kada je JNA otvorila vatru iz svojih kasarni u Vukovaru.

SISAK

- Napad četničkog topništva na industrijsku zonu u Sisku.
- Više od 1.000 građana grada Siska na skupu pružilo potporu majkama iz "Bedema ljubavi" koje traže povratak sinova iz tzv. JNA.

KARLOVAC

- Bedem ljubavi - prosvjedni skup održan u Domobranskoj ulici u Karlovcu.

ZADAR

- Jak minobacački napad iz smjera Jagodnje na Polaču. Iz smjera Kolarine i Kožlovca minobacačima se napada područje Bulića, Lišana Ostrovičkih i Vukšića. Iz Islama Grčkog teškim strojnicama puca se na Islam Latinski. Na Kruševo se puca iz smijera Karina, Zelengrada, Obrovca i Bilišana, djeluje se iz aviona i helikoptera te je jasno kako je neprijatelj težište bacio na ovaj dio linije obrane.


31.08.1992.

ZAGREB

- Kao nestali u cijeloj Hrvatskoj vodi se 13.000, a iz Vukovara oko 2.800 osoba, podaci su Komisije za traženje nestalih osoba hrvatske Vlade.

DUBROVNIK

- Po nalogu okupatora, tridesetak srpskih obitelji iz Cavtata otišlo uglavnom u Crnu Goru.

SLAVONSKI BROD

- Srbi s planine Vučjak u BiH neprekidno granatiraju Slavonski Brod.

NOVA GRADIŠKA

- Dragalić, hrvatsko selo na području pod kontrolom UNPROFOR-a, četnici u potpunosti spalili.31.08.1993.

ŽENEVA

- U Ženevi Karadžić predloženi plan prihvatio bezrezervno, Boban uz mogućnost nekih teritorijalnih ispravaka, dok Izetbegović traži znatne promjene na zemljovidu, ili neće potpisati.

OSIJEK

- Na kontrolnoj točki kod Privlake u istočnom sektoru ruski "plavci" se ogradili od zapadnog ostatka Hrvatske debelim zidom od vreća pijeska, a cijevi borbenog vozila okrenuli prema tom dijelu Hrvatske.
- Za vrijeme rada Blondine Negga na funkciji koordinatora UNPROFOR-a za civilne poslove, uz 125.000 osoba prognanih ranije iz Istočnog sektora, prognano od dolaska UNPROFOR-a 5.000 nesrba, još uvijek se traži 7.453 nestale osoba, a 700 ih je ubijen pod "zaštitom" plavih kaciga, rekao u Osijeku slavonsko-baranjski župan Branimir Glavaš.


31.08.1994.

ŽENEVA

- Nakon Karadžićeva odbijanja mirovnog plana, otvoreno novo poglavlje u pristupu kontaktne skupine dizajniranju BiH, a ruski ministar vanjskih poslova Kozirev već nagovijestio mogućnost konfederacije bosanskih Srba sa Srbijom, odnosno SR Jugoslavijom.31.08.1995.

NAPULJ

- Zapovjednik južnog krila NATO-a američki admiral Leighton Smith izjavio na konferenciji za više od 600 novinara u Napulju, da su od srijede, 30. kolovoza, ujutro, kad je počela akcija nazvana "Odlučna sila", zrakoplovi NATO-a izveli više od 300 polijetanja na 23 cilja u BiH i zaključio da akcija neće završiti dok ne nestane prijetnja za Sarajevo i druge zaštićene zone.

KNIN

- Ministar unutrašnjih poslova RH Ivan Jarnjak posjetio Knin, Lapac, Srb, Gračac i relejni centar Ćelavac, te bio nazočan početku velike akcije čišćenja Dinare od zaostalih četničkih terorista.

Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
+1
Byserabya
Potencijal za velika djela


Pristupio: 03.11.2005.
Lokacija: Byserabya/Mala Moskva
Poruka: 2.256


Poslano: 31. kolovoza 2010. u 08:35  [direktan link na ovu poruku]
Vilenjače, šta ti bi???
Zagojaš? a dok koneš ne zagojaš!!???, unda ti ide kak podmozano!
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
0
Zvrx
Potencijal za velika djela


Pristupio: 12.03.2010.
Lokacija: Metropola, Hrvatska
Poruka: 2.471


Poslano: 31. kolovoza 2010. u 09:57  [direktan link na ovu poruku]

Kako obrana šamara tužiteljstvno! Pa to je strašno... Dokazi su najbolji argumenti, a naši heroji će, ako ima pravde, uskoro biti slobodni!!

@ Vilenjak

Nemoj da NYC i Dule vide ovo od 26.08., to će ih jako uzrujati...

"- U Donjem Lapcu i Našicama za autonomiju Srba u Hrvatskoj izjasnilo se 160 %, odnosno 400 % Srba, rekao je član izborne komisije Dušan Vještica na konferenciji za novinare Srpske demokratske stranke u Kninu."

Tih Srba ima više od 100%. Rekao sam ja da oni nemaju pojma o matematici...

Zagrebačkim ulicama cesta mog života teče...
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
0
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 01. rujna 2010. u 00:04  [direktan link na ovu poruku]
01.09.1991.

DARUVAR

- Ponovno je napadnut Daruvar.
- Oko 06:00 sati, na cesti Daruvar-Doljani, srbo-četničke snage digle su u zrak dio ceste, nakon čega počinje prva razmjena vatre između četnika i nešto ranije oformljene ATJ "Pjetlići". Za vrijeme sukoba, cesta je zatrpana šljunkom, a prilikom borbe nije bilo stradalih policajaca. Nešto kasnije sukob se seli na drugi kraj grada, tj. kontrolni punkt "Super" u Donjem Daruvaru, gdje je razbijeno četničko mjesto u daruvarskim vinogradima. Taj dan, borbe su se izmjenjivale stalno, tako da je i do borbi došlo u samom Siraču. "Pjetlići" na putu za Sirač, nailaze na sanitetno vozilo, kraj kojeg je vozač ustrijeljen na brutalan i nehuman način (metkom u čelo), a teški ranjenik iz vozila ostavljen da umre u mukama. Počelo se sa čišćenjem, jer netom ranije ispred pripadnika policije prošle su srbo-četničke grupe. Ulaskom u samo mjesto Sirač, pronalaze se slabo naoružane hrvatske straže. Nakon sastanka u kriznom stožeru, u jednom od ugostiteljskih objekata "Pjetlići" uhićuju trojicu Srba, zbog sumnje u izvršenje KD "oružane pobune". Poslije podne, slijedi minobacački napad na Dauvar i Donji Daruvar, gdje je poginuo Tihomir Vrdoljak, pripadnik PHR,  te ponovni sukob kod KP "Super", a istom prilikom je uhićen jedan četnik.
- U Doljanima razbješnjeli četnici, zbog pretrpljenih gubitaka, osvečuju se nad civilima. Skidaju ih do gola, vežu žicama i postavljaju na cestu. Ne znajuči za rečeno, dolazi do novog okršaja, a četnici pucaju po nemoćnim civilima. Ima mrtvih i ranjenih, koje policajci izvlače, a ostatak postrojbe razbija četničko uporište, nanose im još više gubitaka. U žestokom okršaju nema ranjenih policajaca, četnici se uspijevaju pregupirati i okružuju 20-tak pripadnika "Pjetlića", koji se uz žestoku paljbu iz pješadijskog naoružanja i uz pomoć BOV-a povlače s mjesta okršaja. Nakon borbe uhićen je jedan četnik. U same borbe pripadnici tzv. JNA nisu se uključivali, jedino su zatražili puštanje na slobodu zarobljenih četnika, kako bi se spriječilo jače granatiranje Daruvara. Po neprovjerenim izvorima tog dana poginulo je oko 40-tak četnika. Smrtno je stradalo pet branitelja, šest je teško povrijeđenih. (zahvaljujem Šekiju na detaljnom opisu).

BELI MANASTIR

- Izvršni savet Općine Beli Manastir donosi "Odluku o prestanku važenja zakonskih propisa Republike Hrvatske na području Opštine Beli Manastir", i "Odluku o važenju saveznih propisa i Ustava SFRJ, te primeni Ustava i zakona Republike Srbije kao pravnog pravila na području Opštine Beli Manastir". Na istoj sjednici donesena je i Odluka o prestanku radnog odnosa i zabrani povratka i ostanka u Baranji, svih lica koja su se nalazila u neprijateljskim snagama i lica koja su im pomagala, kao i članovima njihove uže obitelji. Tom se odlukom nalaže SUP-u Beli Manastir da sačini prijedlog liste "lica koja su učestvovala u neprijateljskim jedinicama na području Baranje, njihovim pomagačima, kao i članovima njihove uže porodice, a na osnovu podataka koje poseduje u svojoj službenoj evidenciji kao i na osnovu saznanja dobivenih od mesnih zajednica, preduzeća, ustanova i građana (...)".

KARLOVAC

- U selu Budičina u jutarnjim satima iz zasjede srpskih terorista ubijen Hrvat Ivica M. (1968.), počinjen ratni zločin protiv civilnog stanovništva, nakon čega se teroristička grupa povukla prema selu Moštanica.
- Iz Kozinca, Gazibara, Končalovića i Kosijerskog sela napadnut Barilović.
- Napadi neprijatelja na Saborsko i Vaganac.

TOPUSKO

- Teške borbe oko Viduševca, Gređana i Ponikvara, poginuo gardist Miroslav Žgela, a ranjeni Tomo Puškarić i Ivica Mejaški.

HRVATSKA KOSTAJNICA

- Na području sela Panjani kod Hrvatske Kostajnice srpski su teroristi na cestovnoj blokadi ubili ruske novinare Genadija Kurenova i Viktora Nogina. Tijela su im bila zakopana pokraj Une, između mjesta Gronji i Donji Kukuruzari. Nakon što su za njihov nestanak Srbi pokušali optužiti hrvatsku stranu, po jednoj informaciji godine 1993 nakon istrage ruskih obavještajaca otkrivena je istina te su njihova tijela ekshumirana u prisustvu VP Republike Srpske, dok se u drugim izvorima navodi kako im tijela nisu pronađena. 

PETRINJA

- Tenkovi iz vojarne JNA izlaze na obližnje položaje i otvaraju vatru na Taborište i Hrastovicu.

VIROVITICA

- Nadomak Virovitice uništeno je četničko uporište u selu Jasena.

SLAVONSKI BROD

- S teritorija BiH ispaljeno je 18 minobacačkih granata na grad koje su pogodile cisternu s gorivom, most i zgradu Narodnog sveučilišta i općinske uprave.

PAKRAC

- U Omanovcima srpski teroristi iz zasjede pucali na policijsku ophodnju i ranili jednog policajca.

ZADAR

- Intenziviraju se napadi oko grada. Združene snage JNA i četnika žestoko napadaju područje Kruševa i Jasenica, dok traju gotovo neprekidni minobacački napadi iz pravca Kolarine - Kožlovac - Ostrovica na područje Lišana Ostrovičkih, Bulića i Vukšića. Nadmoć neprijatelja u ljudstvu i tehnici je izražena, pa su snage ZNG i MUP-a u podređenom položaju.
- U Kruševo dolazi Drago Krpina, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba i Petar Štimac, zapovjednik Operativne grupe Split. Na sastanku sa zapovjednicima 4. gardijske brigade iznose plan "Rašeljka" koji je predviđao napadajno djelovanje u pravcu Bruške i Lisičića, gdje je plan bio s juga napredovati 113. brigadom, dok bi sa strane Zadra napredovala 4. brigada i na taj način bi se odvojio Benkovac od Knina. Međutim, radi nedostatka ljudstva i opreme plan je odgođen. Ipak, zanimljivo ga je spomenuti jer je nekoliko dana nakon sastanka pukovnik Ratko Mladić preko TV pokazao primjerak te operacije koji mu je nekako došao u ruke.

BEOGRAD

- Potpisan Sporazum o prekidu vatre i Memorandum o suglasnosti kojim se mandat Promatračke misije EZ proširuje i na Hrvatsku (potpisnici: Tuđman, Mesić, Milošević, Marković, Kučan, Izetbegović, Gligorov, Bulatović). Na zrakoplov kojim je iz zagrebačke zračne luke u Beograd letio Franjo Tuđman na potpisivanje Sporazuma o prekidu vatre otvorena je snajperska vatra iz smijera garnizona JNA u zračnoj luci, pri čemu je ranjen jedan pripadnik MUP-a.

OTOČAC NA KRKI

- Ministri vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske razgovarali o sastavu promatračkih misija EZ.01.09.1992.

KARLOVAC

- Započelo suđenje Mihajlu Hrastovu za događaje na Koranskom mostu 21.09.1991. godine u Karlovcu.

DUBROVNIK

- U Dubrovniku počelo suđenje petorici izdajnika i suradnika okupatora koji su dubrovačku općinu htjeli pripojiti tzv. Jugoslaviji.01.09.1993.

ZAGREB

- Predsjednik Vlade RH Nikica Valentić donio je rješenje o razrješenju članove Državne komisije za UNPROFOR i PMEZ: general bojnika Slobodana Praljka, MO i dr. Ivana Šimunovića, Ministarstvo vanjskih poslova i rješenje o imenovanju novih članova Državne komisije za UNPROFOR i PMEZ brigadira Drago Krpina, MO i Smiljan Šimac, Ministarstvo vanjskih poslova.
- UNPROFORCI ne voze pontonskim masleničkim mostom, kako su izjavili iz političkih razloga.


01.09.1994.

KARLOVAC

- General bojnik Pavao Miljavac odlazi na novu dužnost u GSHV, za novog zapovjednika ZP Karlovac imenovan general bojnik Miljenko Crnjac.

BEOGRAD

- Kad je oporba u srpskoj Skupštini procijenila da je Milošević prihvatio plan kontaktne skupine, iz klupa je počela vika: "izdaja" i "predsjednik Milošević je veleizdajnik", a sve to prenosila je TV.


01.09.1995.

BiH
- Masovni napadi zrakoplovstva NATO koje, nakon što je utvrđeno da je mina koja je u Sarajevu ubila 37 ljudi došla sa srpskih položaja oko grada, počinje bombardirati izabrane ciljeve VRS (skladišta, položaje topništva, komunikacijske instalacije, središta veze, radarske instalacije, zapovjedna mjesta i dr.). Napadi su trajali dva tjedna; NATO je imao 3600 polijetanja i izvršio 750 napada na 56 ciljeva, što je umnogome oslabilo borbenu moć VRS, osobito u zapovjednim, logističkim i komunikacijskim funkcijama.
Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
+1
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 02. rujna 2010. u 01:43  [direktan link na ovu poruku]
02.09.1987.

PARAĆIN

- U noći 02./03. s dogodio se incident u vojarni JNA u Paraćinu kad je ročni vojnik Albanac Aziz Kelmendi pucajući po spavaonici iz automatske puške ubio 4 vojnika a ranio njih 7. Četvorica ubijenih bila su 2 Muslimana, jedan Hrvat i jedan Srbin, međutim ubojstva su u Srbiji prikazana politički motivirana, a pogreb stradalog Srbina pretvorio se u protualbanske demonstracije.

02.09.1991.

VUKOVAR 

- Srpski teroristi masakrirali mještane hrvatskog sela Berak, a neke uzeli kao taoce. U selo je ušlo 7 tenkova koji su pucali ne birajući ciljeve. Iz pravca Negoslavaca otvorena je minobacačka vatra. Do početka 1992. godine u borbama i u logoru ubijeno je ili se vodi kao nestalo 56 osoba, što je 10% hrvatske populacije sela. Mnoge žene su silovane u katoličkoj crkvi koja je postala provizorni bordel. U logoru u Berku je bilo zatočeno 102 civila, a njih 27 odvedeno je u druge logore u Srbiji. Osam od njih 27 je zamijenjeno, a ostalih 19 nije se vratilo. Nakon 2,5 mjeseca boravka u logoru u Berku (smještenom u privatnoj kući) pušteno je 75 osoba starijih od 70 godina na intervenciju Crvenog križa, dok su se ostali vodili kao nestali. Od tih 30 osoba, 16 je ekshumirano na nekoliko mjesta u okolici sela, dok se za ostale i dalje ne zna mjesto pokopa. 

OSIJEK

- Ustrojena je Operativna zona Osijek.

VINKOVCI

- Granatama JNA razorila bolnicu u Vinkovcima.

SISAK

- Granatirane rafinerija i željezara u Sisku. Zapalio se je jedan rezervoar za naftu, a ranjen je i jedan radnik.

PAKRAC

- U obranu Pakraca uvodi se novoustrojena "A" satnija 105. brigade ZNG-a (Bjelovarska), pod zapovjedništvom Miroslava Černaka. Ista je satnija od 14. kolovoza 1991. godine bila na zadatku u Podravskoj Slatini.

HRVATSKA KOSTAJNICA

- Pripadnici TO (Srbi) u terorističkoj akciji upali u hrvatsko selo Selište Kostajničko, zarobljene Hrvate gonili u živom zidu, te ubili civile Pavu Kostrić, Dragana Lotinu i Baricu Govorčinović, palili i pljačkali kuće, te prognali stanovništvo.
- U akciji došlo do samoranjavanja pripadnika TO (SAO Krajine) Željka Puškara u predjelu lijevog stopala. Zbrinut u ambulanti selo Meminska, poslije čega je prebačen u Bolnicu Dvor.

PETRINJA

- Počeo je prvi otvoreni napad na grad, a Petrinja je pretrpjela jedno od najtežih razaranja u svojoj povijesti. Potpukovnik Slobodan Tarbuk, 2. rujna 1991. godine u 12 sati i 18 minuta naredio je ispaljivanje granata prema Vili Gavrilović, a razarani su Dječji vrtić, crkva svetog Lovre, Srednja škola, Općinski sud, Slavijatrans, Gavrilović, Tvornica obuće, zgrada Gradskog poglavarstva, Bolnica, ali i brojni privatni objekti.
U 12,36 ispaljeno je 15 granata iz tenkova na položaje branitelja kod Vile Gavrilović i Hrastovice. Na Budičinu je pucano iz pravca Klinac-grada. U 12,39 po gradu se čula rafalna pucnjava iz teških mitraljeza, a iz tenkova je ispaljeno 20 granata. Pucano je na novu lokaciju Policijske postaje u Zagrebačkoj ulici. U 12,50 iz obje vojarne djeluju tenkovi i otvorena je vatra na Vilu Gavrilović i stambene objekte u gradu.  Tromblonskom minom zapaljeno je više objekata. U 15,10 započeo je napad na Budičinu i Hrastovicu i više položaja Hrvatske vojske. U 16 sati u Vojarni „Vasilj Gaćeša“ aktivirano je minsko polje, a Kućerinom ulicom je krenulo 10 tenkova, koji su otvarali vatru na grad. Zbog više požara pozvani su vatrogasci. U 14.30 sati Petrinju u više navrata u brišućem letu nadlijetala dva vojna zrakoplova. U 19.30 sati Petrinju nadlijetao vojni helikopter.U sisačku bolnicu tijekom dana dovezena su 3 pripadnika ZNG-a i 11 civila, a poginuli su Nikola Lokner, pripadnik ZNG-a, Andrija Rokić, djelatnik MUP-a i civil Stjepan Bučar.
- U 16,40 sati zrakoplovi JNA borbeno djelovali po Hrastovici.

ZAGREB

- Predsjednik Vlade RH dr. Franjo Gregurić donio je odluku o imenovanju Smiljana Reljića na dužnost pomoćnika ministra unutarnjih poslova.

KARLOVAC

- Od 12.18 - 15.10 sati na Budičinu izvršen napad, jedan civil poginuo, dva pripadnika ZNG-a ranjena.
- U 7.50 sati napad četničkih terorista rafalnom paljbom iz pravca Slatine.
- Napadnuta je Sunja, palo je 40 mina iz beztrzajnog topa i više od 150 minobacačkih granata pri čemu su tri pripadnika policije ranjena.

GLINA

- Napadnuta je Šatornja u općini Glina minobacačima, a zatim i pješačkim oružjem pri čemu je jedan civil poginuo, a jedan je ranjen.

GOSPIĆ

- U Gospić je stiglo pojačanje MUP-a RH i neka druga pojačanja.
- Iz pravca Ličkog Osika u kojem je stacionirana JNA nastavljeni su minobacački napadi na položaje policije u Gospiću i okolnim mjestima. Kod obližnjeg sela Bilaj iz zasjede je napadnuto opskrbno policijsko vozilo, pri čemu je jedan policajac poginuo, a četvorica su ranjena.

VIROVITICA

- u Jasenašu srpski teroristi su s barikade otvorili vatru na položaje hrvatskih branitelja ranivši četvoricu.

DARUVAR

- Oformljena je 1. dobrovoljačka satnija ZNG Daruvar


02.09.1992.

SLAVONSKI BROD

- Slavonski Brod ponovno napadnut raketama zemlja-zemlja tipa "luna".


02.09.1993.

PAKRAC
- Hrvatska policija u Pakracu uhitila prevoditelja UN Simona Zjalića iz Okučana temeljem tjeralice.


02.09.1995.

ZAGREB

- Šef državnog izaslanstva za pregovore s međunarodnom zajednicom mg. Hrvoje Šarinić razgovarao u Predsjedničkim dvorima s posebnim izaslanikom UN Yasushijem Akashijem o nadzoru granice između sektora Istok i Srbije. Akashi rekao da će biti devet promatračkih mjesta UN-a, a promatrači će biti i na hrvatskoj granici na dubrovačkom području, te na Prevlaci.
Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
+2
dimnjacar
Većinski vlasnik Foruma


Pristupio: 15.01.2005.
Lokacija: King`s Landing
Poruka: 39.388


Poslano: 02. rujna 2010. u 11:02  [direktan link na ovu poruku]
Po nasim tiskovinama i medijima, mi smo pet puta opkoljavali Trebinje u periodu `92-`95
Olujom do Hrvatske, lustracijom do slobode
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
+1
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 03. rujna 2010. u 00:04  [direktan link na ovu poruku]
03.09.1990.

ŠIROKI BRIJEG

- U mjestu Lištici (danas Široki Brijeg) Ivan Zvonimir Čičak i Marinko Božić (tadašnji glavni urednik prvog tabloida u RH “Slobodnog tjednika”) organiziraju “Hrvatsku domoljubnu organizaciju” i vrše postroj “obrambenih formacija mladića u crnim odorama” (kojih je bilo oko 20-tak) i koji su u beogradskom tisku odmah proglašeni “crnokošuljašima”.


03.09.1991.

PETRINJA

- Napad JNA na Petrinju.

- Vođene borbe u selu Pecki, napadi dolaze iz sela Luščani i sela Bačuga. U minobacačkom napadu ispaljeno preko 40 mina, a ranjeno je 6 hrvatskih branitelja.

SISAK

- JNA u Sisku predala kasarne i skladišta Hrvatskoj vojsci. Pripadnici 57. samostalnog bataljuna ZNG-a Sisak osvojili vojno skladište zvano Barutana u Sisku. Bio je to prvi osvojeni objekat JNA u RH.

SLATINA

- Pod zapovjedništvom Bore Lukića srpske su jedinice granatirale sela Balince, Četekovac i Čojluk. Uništen je veći dio kuća te druga pokretna i nepokretna imovina. Na prometnici Balinci - Četekovac - Čojluk prema Mikleušu srpski teroristi zaustavili su automobile u kojima su mještani civili pokušali pobjeći od napada, te su iz automatskog oružja ubili Franju Saboa, Marka Saboa, Marijana Matičića, Zlatka Pinčara, Josipa Tonca, Tereziju Troha i Milana Mlakara.
- U selima Balinci, krečući se od kuće do kuće, srpski teroristi su noževima i sjekirama ubili su civile Ivana Biškupovića, Jurja Borovca, Iku Biškupović, Roziku Vlatković, Miju Lovrinca, Josipa Butorca, Ivana Rukavinu, Marka Rukavinu, Mandu Rukavina, Nikolu Mandića i Ivicu Biškupovića. Ubijene su masakrirali hladnim oružjem i palili njihova ranjena i mrtva tijela. U selu Četekovac, dok su na cesti ispred sebe naguravali puščanim cijevima mještane, Adam Krupa je u jednom trenutku posrnuo u travu pored ceste, pa su ga teroristi iz neposredne blizine hitcima iz automatskog oružja odmah ustrijelili. Napadnuti policajci Duško Košorog i Mile Starčević pružili su otpor, no s obzirom na to da su bili ranjeni i nesposobni za daljnju borbu, predali su se. Teroristi su ih divljački izbatinali, zalili benzinom i hladnokrvno zapalili. Kada se Marko Rukavina, inače držan kao talac, ispred trgovine "Slatinka" u Četekovcu usudio riječima usprotiviti tomu divljačkom i hladnokrvnom ubojstvu, teroristi su ga doslovno dotukli i potom još ubili. Potom su ubijeni i Milan Botorac i Josip Potočnik. U Četekovcima je ubijeno ukupno 22 civila.

GOSPIĆ

- Zrakoplovi JRV bacili kasetne bombe na Gospić.
- Četnici su presjekli Bilajsku cestu i zarobili 4 pripadnika MUP-a. Bilaj i Ribnik su dovedeni u okruženje.

OBROVAC

- Srpski teroristi, sa svojih položaja u Obrovcu, tenkovima i haubicama pucaju na strateški važan Maslenički most kraj Zadra.

OSIJEK

- Nakon jednodnevnog napada na Osijek 14 ljudi poginulo, a 28 ranjeno.  S položaja agresora u Staroj Tenji i Bijelom Brdu,  u koordinaciji s artiljerijom s poligona "C", izveden je minobacačko tenkovski napad na grad pri čemu su sudjelovala i dva vojna zrakoplova. Granatama je pogođeno samo središte grada, dok su avioni gađali pogone tvornice "Saponia" i položaje branitelja u Novoj Tenji, Sarvašu, Bilju i Nemetinu. Poginulo je 12 branitelja i 3 civila, a ranjeno je 8 branitelja i 9 civila. Tenkovska granata ispaljena iz JNA kasarne u Osijeku ubila trinaestogodišnju djevojčicu Ivanu Vujić, a njene roditelje ranila.
- JNA i srpski teroristi okupirali selo Bilje. Oštećena je i katedrala Sv. Petra i Pavla.

HRVATSKA KOSTAJNICA

- Napad TO (Srbi) na sela Graboštani, Stubalj i Majur. Napad započeo u 9.00 sati otvaranjem MB paljbe iz pravca sela Krčevo. Između 11.00 i 12.00 sati počeo palež kuća. U selu Stubalj ubijen Hrvat Milan Lazić. Zarobljeno oko 150 Hrvata, počinjen ratni zločin na način da su zarobljeni Hrvati gonjeni u živom zidu do sela Kukuruzari.

SLUNJ

- Zapovijed o zaposjedanju Slunjskih brda, te s.Miljuša, mostova na r.Korani i Mrežnici pripadnicima 110. br. ZNG.

ZADAR

- Vrši se jak topnički napad na područje Masleničkog mosta haubicama 122 mm, pogođena je sama konstrukcija mosta što je izazvalo veća oštećenja. Most je gađan iz predjela Male i Velike Bobije na Velebitu.
- Iz uporišta Krečana kod zaseoka Podjaruga minobacačima od 120 mm, te s 3 tenka iz zaseoka Gulići (Zapužane) neprijatelj granatira Polaču. Kruševo i Jasenice su i dalje pod jakom vatrom.

NOVA GRADIŠKA

- Granatama je napadnuto selo Kosovac i TV odašiljač na Psunju.

HAAG

- EZ prihvaća „Deklaraciju o nepovredivosti granica“ i na prijedlog nizozemskog MVP Hansa van den Broeka imenuje lorda Petera Carringtona predsjednikom Mirovne konferencije o Jugoslaviji.


03.09.1992.

ŽENEVA

- U Ženevi je počela Međunarodna konferencija o bivšoj Jugoslaviji, kojoj su supredsjedali lord David Owen (EZ) i Cyrus Vance (UN).


03.09.1993.

ŠIBENIK

- Izbjeglički centar na otoku Obonjanu kod Šibenika nije logor, kako pokušavaju kninska i beogradska sredstva informiranja oklevetati Hrvatsku u svijetu, izjavio direktor poduzeća "Otok mladosti" Miroslav Maslač.
Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
0
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 04. rujna 2010. u 00:23  [direktan link na ovu poruku]
04.09.1990.

GOSPIĆ

- Građani srpske nacionalnosti gospićke općine održali referendum o izdvajanju 16 mjesnih zajednica iz općine Gospić, te izglasali da se pripoje općini Gračac.


04.09.1991.

PETRINJA

- Tenk "JNA" pregazio osobno vozilo.

VUKOVAR

- Oružani napadi na Vukovar i Borovo Naselje traju cijeli dan. Najžešće se granatira Lužac, Dubrava, Borovo Naselje, Bogdanovci i naravno sam grad. Pješačkih napada nije bilo. Poginuo je jedan pripadnik policije, a ranjeno je sedam policajaca i jedan civil.

OKUČANE

- Okupatorska vojska je napala selo Novi Varoš. U sat i pol vremena ispaljeno je 230 minobacačkih projektila nakon čega je uslijedio pješačko tenkovski napad. Uništena su dva tenka i transporter. Poginula su dva pripadnika policije, a šestorica su ranjena. Stanovništvo je izbjeglo.
- S nadvožnjaka iznad autosecte Zagreb - Slavonski Brod teroristi su otvorili vatru na vozilo s oznakom "Press" u kojem su bili Večeslav Kocijan, novinar "Danasa" i Biljana Čakić, novinarka Radija 101.

SISAK

- JNA ponovno gađa rafineriju nafte i željezaru u Sisku. S vojnih položaja iznad Petrinje tenkovi gađaju sisačko predgrađe. Vojni helikopter nadlijetao je rafineriju, ali nije borbeno djelovao.

GOSPIĆ

- Ponovno započeo minobacački napad na već prilično razoren Gospić. Iz smjera Medaka, Ostrvice i Ličkog Osika srpski teroristi ispalili više od stotinu granata. Napadani su cjelodnevnim granatiranjem i Lički Osik Stari i Perušić. Napadnut je i Otočac.
- Osnovana 118. brigada HV s prvim zapovjednikom Mirkom Norcem.

HRVATSKA KOSTAJNICA

- Nakon višednevnih napada srpskih terorista, hrvatsko selo Kostajnički Majur sravnjeno sa zemljom. Otvorena je i minobacačka i topovska paljba na položaje ZNG i MUPa u Kostajnici. Granatira se iz smijera Kukuruzara, a JNA tenkovima gađa iz područja BiH.

SLATINA

- Srpski teroristi i četnička paravojska "Beli orlovi" izvršili su žestoki napad na Mikleuš, učinjena velika materijalna šteta.

ČETEKOVCI, ČOJLUG I BALINCI

- Srpski teritorijalci, naoružani od zapovjednika vojarne u Našicama, a svi pridruženi i u sastavu Banjalučkog korpusa tzv. JNA, kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi odreda „Papuk“ i odreda „Zvečevo“ u selima Balincima, Četekovcu i Čojlugu postavlili su zasjede na dominantnim i ključnim mjestima iznad ovih sela. Pod zapovjedništvom Borivoja Lukića srpske su jedinice granatirale sela Balince, Četekovac i Čojlug. Uništen je veći broj kuća te druga pokretna i nepokretna imovina, a stanovništvo se dalo u bijeg. U ovim napadima živote je izgubilo više osoba, mlađe i starije životne dobi. U zasjedi na barikadi, na izlazu iz sela Čojluga, na prometnici Balinci-Četekovac-Čojlug, prema Mikleušu sačekali su i zaustavili automobile u kojima su mještani civili kanili pobjeći, te iz automatskog oružja ubili Franju Sabu, Marka Sabu, Marijana Matičića, Zlatana Pinčara, Josipa Tonca, Tereziju Troha i Milana Mlakara. U selu Balincima, krećući se od kuće do kuće, pobunjeni Srbi hicima iz vatrenog oružja ili hladnim oružjem ubili su civile Ivana Biškupovića, Jurja Borovca, Iku Biškupović, Roziku Vlatković, Miru Lovrinca, Josipa Butorca, Ivana Rukavinu, Marka Rukavinu, Mandu Rukavinu, Nikolu Mandića i Ivicu Biškupovića. Ubijene su masakrirali vatrenim oružjem ili paljenjem tijela.

U navedenim selima pobunjeni su Srbi, pod prijetnjom da će ih pobiti, zapovjedili civilima Roziki Ivčić, Đuri Ivčiću, Milanu Butorcu, Ružici Butorac, Rozaliji Borovac, Antunu Potočniku i Marku Rukavini, gurajući ih ispred sebe cjevima pušaka da hodaju po cesti i do pojedinih kuća, te ih kao taoce koristili kao živi štit, dok su za to vrijeme pljačkali, palili kuće i gospodarske objekte civila hrvatske nacionalnosti. Milana Butorca i Antuna Potočnika prisiljavali su da ulaze u pojedine hrvatske kuće i provjeravaju ima li koga, te da pozivaju na predaju i izvode preostale osobe koje su se tamo zatekle u kućama, kao što je to bio slučaj s Adamom Krupa, Duškom Košorogom i Miletom Starčevićem. U selu Četekovcu, dok su na cesti ispred sebe naguravali puščanim cjevima, Adam Krupa je u jednom trenutku legao u travu kraj ceste, pa su ga iz neposredne blizine hicima iz automatskog vatrenog oružja odmah usmrtili.

Napadnuti policajac Duško Košorog i Mile Starčević su pružili otpor, no jer su bili ranjeni i nesposobni za daljnju borbu, predali su oružje pobunjenim Srbima koji su ih pak divljački izbatinjali i hladnokrvno ubili. Kad se pak Marko Rukavina, inače držan kao talac, ispred trgovine i gostionice poduzeća "Slatnika" u Četekovcu usudio riječima usprotiviti zbog divljačkog batinjanja i hladnokrvnog ubojstva Duška Košoroga i Mileta Starčevića, pobunjeni Srbi su ga počeli udarati rukama, nogama i kundacima pušaka, a zatim hicima iz vatrenog oružja i njega lišili života. (www.hic.hr)

Ubijeni su civili:

Magdić Nikola star 58 god - ubijen
Biškupović Ivica star 66 god - ubijen
Vlatković Rozalija stara 92 god - ubijena
Biškupović Ika stara 76 god - ubijena
Rukavina Marko star 59 god -ubijen
Rukavina Manda stara 69 god - ubijena
Biškupović Ivan star 48 god - ubijen
Lovrerenc Mijo star 32 god - ubijen
Butorac Josip star 63 god - ubijen
Borovac Juraj star 65 god - zaklan , furen vrućom vodom
Rukavina Ivan star 68 god - zaklan , izvađeno srce
Potočnik Josip star 24 god -ubijen
Butorac Nikola star 34 god - mučen , ubijen
Rukavina Marko star 42 god - ubijen
Krupa Adam star 26 god - ubijen
Tonc Josip star 18 god - ubijen
Matičić Marija stara 68 god - mučena , ubijena
Troha Terezija stara 82 god - mučena , ubijena
Sabo Franjo star 59 god - ubijen
Sabo Marko star 28 god - mučen i zaklan
Mlakar Milan star 25 god - ubijen
Pinčar Zlatan star 36 god - ubijen

te dva policajca

Košorog Duško star 22 god - mučen, ubijen
Starčević Mile star 36 god - mučen, zaklan, zapaljen
To je jedan od najtežih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata. 

OSIJEK

- Osnovan Krizni stožer za Baranju.  
- U večernjim satima s poligona "C" otvorena paljba na Laslovo i Sarvaš, te prema središtu Osijeka, gdje je palo sedam granata. Istodobno s terase jedne zgrade pucano je na zgradu glavne pošte u Osijeku, a iz vojarne JNA po okolnim zgradama.

ZADAR

- Jak pritisak agresora na položaje 112 i 113. brigade ZNG i MUPa oko grada. Polača se bez prestanka granatira iz smjera Jagodnje Donje s brda Štrkovača, dok se iz smjera Kožlovca žestoko napadaju Lišane Ostrovačke, Vukšić i Prović, gdje se pokušavaju i pješački napadi. Gore kuće u Lepurima.

HAAG

- OESS se pridružuje embargu EZ na uvoz oružja u zemlje bivše Jugoslavije.

04.09.1992.

PERUČA

- Pobunjeni hrvatski Srbi oružjem otjerali pripadnike UNPROFOR-a s Peručkog jezera, kad su namjeravali ispustiti višak vode koja je zaprijetila srušiti branu, čime bi bila poplavljena mnoga sela u dolini Cetine.

ŠIBENIK

- Pobunjeni hrvatski Srbi do temelja uništili okupirano selo Čista Velika u zaleđu Šibenika.

04.09.1994.

KNIN

- "Premijer" tzv. RSK Borislav Mikelić izjavio za Beogradski radio da će se idućeg tjedna održati sastanak s predstavnicima UNPROFOR-a glede nastavka pregovora o gospodarskim pitanjima - otvaranju autoceste i naftovoda - s izaslanstvom Hrvatske.


04.09.1995.

ZAGREB

- Protivno napisima u stranom tisku o sastanku predstojnika Ureda Predsjednika Republike Hrvatske Hrvoja Šarinića i srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, neposredno prije pada tzv. krajine i operacije "Oluja", Ured Predsjednika Republike priopćio da nije bilo nikakvih sastanaka.
Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
0
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 05. rujna 2010. u 01:19  [direktan link na ovu poruku]
05.09.1990.

ZAGREB

- Na sjednici Predsjedništva Republike Hrvatske zaključeno da su nemiri dijela srpskog stanovništva nanijele velike štete gospodarstvu kao i da vlast u Kninu drže ljudi koji ne žele suradnju.


05.09.1991.

BEOGRAD

- Na sastanku sa S. Miloševićem, B. Jovićem, M. Bulatovićem, B. Kostićem i B. Adžićem, Kadijević ponovno iznosi procjenu stanja i namjere vrha JNA. Traži dodatnu mobilizaciju u Srbiji i Crnoj Gori uz „usklađenost politike i propagande“ te prijelaz na ratno financiranje JNA (u tom su trenutku imali na računu u NBJ oko 60 mljarde dinara ratne pričuve). (B. Jović)

VUKOVAR

- Vukovar pretrpio najžešći napad do sada.

OSIJEK

- Centar Osijeka ponovno granatiran.

KNIN

- Na zajedničkoj sjednici „Vlada SAO Krajine i SAO Slavonije Baranje i zapadnog Srema“ odano je puno priznanje vladama Srbije i Crne Gore, saveznoj Vladi te „celokupnom srpskom narodu što su nesebično moralno i materijalno podržali ugrožene Srbe sjeverne Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Slavonije, Baranje, Zapadnog Srema, kao i Srbe Hrvatske....u njihovoj teškoj borbi za slobodu.“ (Smilja Avramov)

SLATINA

- Hrvatske snage ušle su u sela Četekovac i Balinci u općini Podravska Slatina. Srpski su teroristi prethodno sela opljačkali i spalili do temelja, a stanovnike masakrirali.

KARLOVAC

- Nastavlja se inženjerijsko utvrđivanje duž crte bojišnice, kao i blokade cestovnih pravac i vojarni u Karlovcu.

GOSPIĆ

- Pripadnici Specijalne policijske postrojbe Lučko i bojne "Zrinski" zarobili su jugoslavenskog generala Krstevskog, koji je s 30-ak vojnika išao u pomoć posadi JNA  koja se nalazila u vojarni u gradu. Nakon zarobljavanja generala Krstevskog, brzo je reagirala međunarodna zajednica, pa su dan kasnije u Gospiću upriličeni pregovori o razmjeni.

ZADAR

- Mobilizira se satnija ljudstva i operativno podređuje 113. brigadi ZNG te zauzima položaje u području Bulić - Vukšić gdje ostaju do 12.09. kada odlaze u Zadar.05.09.1992.

ZAGREB

- Hrvatska se ne može složiti s prijedlogom premijera tzv. SR Jugoslavije Milana Panića da dio vojske "SRJ" ostane na vrhu Prevlake, rekao u Zagrebu Mavraku Gouldingu, pomoćniku glavnog tajnika UN, hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.
- U Hrvatsku stiglo još 280 prognanih civila iz Bosne.

ZAGREB

- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman donio je ukaz o dodjeli činova, promaknućima i prevođenju u činove djelatnih časnika OS RH: U čin djelatnog BRIGADIRA: Vlado (Josipa) Hodalj. U čin djelatnog BOJNIKA: Mirko (Franje) Druško i Ivica (Nikole) Kranjčević. U čin djelatnog SATNIKA: Goran (Franje) Hraščanec i Ljuba (Branka) Rod.
- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman donio je ukaz o dodjeli činova, promaknućima i prevođenju u činove pričuvnih časnika OS RH: U čin pričuvnog PUKOVNIKA: Ladislav (Jaroslava) Andres, Vlado (Ivana) Pelež, Marijan (Stipe) Perković i Stjepan (Ivana) Prpić. U čin pričuvnog BOJNIKA: Božidar (Josipa) Željezić, Josip (Dragutina) Županić, Mladen (Štefika) Ahmetović, Tonči (Ivana) Bartulović, Mario (Antuna) Bursik, Slavko (Mije) Dragić, Slavko (Dragutina) Dušak, Tomislav (Tome) Fabijanić, Siniša (Ivana) Ivanušić, Slavko (Josipa) Komarec, Branimir (Mehmeda) Krkić, Ivan (Mirka) Kuraber, Stjepan (Nikole) Majača, Miroslav (Zlatka) Mesić, Rajko (Milana) Popović, Zdenko (Josipa) Sešo, Zlatan (Dragutina) Vavro, Željko (Zvonka) Vidović, Davorko (Nikole) Vidović, Mirko (Đure) Vorkapić, Đuro (Ivana) Zrnc, Milivoj (Milivoja) Šarko, Franjo (Ignaca) Škledar, Ivica (Stjepana) Štefičić i Ivan (Ilije) Čičić. U čin pričuvnog SATNIKA: Željko (Tonćeka) Bogdan, Franjo (Franje) Borščak, Čedomir (Mate) Bračko, Slavko (Andrije) Bukvić, Ivan (Ćirila) Habek, Ivan (Mirka) Harjač, Dragutin (Josipa) Horuščak, Andrija (Josipa) Jagarinec, Milan (Drage) Jelić, Marijan (Stjepana) Končevski, Dalibor (Branka) Kraljić, Josip (Mirka) Krobot, Stanislav (Josipa) Leniček, Ivan (Mirka) Lepoglavec, Damir (Franje) Mesec, Miro (Petra) Pavletić, Milan (Ivana) Pađen, Ivan (Pavla) Plavec, Branko (Ivana) Poljak, Mijo (Slavka) Prasniški, Ivan (Ivana) Pretković, Vjekoslav (Tome) Putar, Ivan (Jurja) Rihtar, Željko (Zdenka) Sakač, Dragutin (Ivana) Selanec, Dragutin (Rozalije) Smoljanec, Andrija (Blaža) Solina, Josip (Martina) Svetec, Vilko (Matea) Vrabelj, Josip (Stjepana) Vrček, Viktor (Ivana) Vuković, Dragutin (Stjepana) Zagrajski, Stanko (Tome) Zidar, Branko (Jakoba) Šipek, Mirko (Petra) Šumečki i Krešimir (Ivice) Čelan. U čin pričuvnog NATPORUČNIKA: Branko (Jakoba) Žulić, Dragutin (Dragutina) Adamić, Josip (Stjepana) Bajsić, Zdravko (Ivana) Balaško, Miroslav (Dane) Balenović, Muhamed (Rašida) Begović, Janko (Josipa) Davidović, Damir (Stjepana) Držaić, Marijan (Marijana) Hatić, Stjepan (Mate) Ivičinec, Stjepan (Ivana) Jaklin, Josip (Ivana) Jakopiček, Goran (Milana) Juzbašić, Stjepan (Ljudevita) Klas, Ivan (Mije) Kljiunić, Branko (Dragutina) Kolar, Milivoj (Milana) Komarac, Ivan (Stjepana) Krašek, Predrag (Andrije) Krnić, Mladen (Franje) Levačić ,Zdenko (Zvonka) Majerić, Dubravko (Marijana) Majstorović, Miljenko (Đure) Maltar, Božan (Ane) Martan, Marijan (Rudolfa) Meštrić, Boro (Ante) Mioč, Božidar (Josipa) Ožvald, Boris (Vjekoslava) Peharda, Ivica (Marka) Pučko, Milan (Marijana) Sambolec, Suad (Rasima) Sivić, Stjepan (Ćirila) Slivar, Marijan (Vjećešlava) Smolka, Zdenko (Ivana) Videc, Davor (Ante) Vuić i Martin (Petra) Šarinić. U čin pričuvnog PORUČNIKA: Darko (Antuna) Auguštin, Tomislav (Nikole) Barišić, Vjekoslav (Jurja) Bađun, Miljtenko (Josipa) Bregović, Zvonko (Franje) Buder, Vladimir (Antuna) Debeljak, Josip (Stjepana) Fadiga, Josip (Stjepana) Fijan, Darko (Dragutina) God, Damir (Đure) Grabar, Stjepan (Marka) Habunek, Franjo (Franje) Hajduk, Bahrija (Omera) Hrustić, Mladen (Mirka) Huzjak, Zdenko (Milana) Ivanišević, Ivan (Ivana) Ivanušec, Vladimir (Katice) Ivković, Juraj (Jurja) Kalinić, Drago (Mirka) Kiš, Jerko (Šime) Knez, Branko (Andrije) Kolenko, Josip (Ivana) Korpar, Vlatko (Josipa) Kovačević, Ivica (Stjepana) Legin, Slavko (Karla) Lukačić, Esad (Ismeta) Malkoč, Miroslav (Ivana) Mankas, Jurica (Ivana) Milković, Vjekoslav (Stjepana) Modrić, Zvonimir (Izidora) Oštarijaš, Tihomir (Drage) Pavlenić, Tomislav (Marka) Perković, Miroslav (Anđelka) Piskač, Marijan (Mije) Pleša, Mladen (Stjepana) Pollak, Stjepan (Josipa) Posavec - Kovač, Stevo (Ivana) Prosenik, Branko (Josipa) Putarek, Željtko (Slavka) Rušnjak, Željko (Stjepana) Stiperski, Franjo (Ivana) Strupar, Josip (Mate) Svetopetrić, Damir (Vladimira) Težak, Danijel (Mate) Vukalović, Stanko (Filipa) Vukušić, Marijan (Marijana) Vusić, Boško (Mile) Zelić, Elvir (Muhe) Šehić i Slaven (Alojza) Štefanec. U čin pričuvnog ZASTAVNIKA: Zvonko (Dragutina) Basarić, Mirsad (Hasana) Begić, Zemira (Omera) Begić, Dražen (Josipa) Belać, Branko (Josipa) Breški, Dejan (Drage) Car, Zvonko (Andrije) Dukarić, Tibor (Petra) Fekete, Ivica (Josipa) Filipović, Tihomir (Josipa) Gal, Zvonimir (Stjepana) Galac, Nebojša (Steve) Hajduković, Ratko (Josipa) Hašperger, Marijan (Mije) Hreljanović, Goran (Stjepana) Ivec, Stjepan (Vladimira) Jakopec, Ivica (Stjepana) Jakopčić, Stipo (Jure) Jurić, Dragan (Petra) Jurković, Zoran (Ante) Kalanj, Senad (Hafiza) Karić, Vladimir (Mate) Kišak, Vatroslav (Vatroslava) Kladnik, Josip (Marijana) Klekar, Ivan (Ivana) Komar, Darko (Dragutina) Kos, Ivica (Milana) Krakar, Zvonimir (Stjepana) Križek, Srećko (Ivana) Kušanić, Antun (Josipa) Laktašić, Zvonko (Antuna) Ledinščak, Željko (Antuna) Matal, Ante (Marijana) Matešić, Stjepan (Josipa) Matušin, Mirko (Mirka) Mikulčić, Željko (Zvonka) Novak, Božidar (Josipa) Obrstar, Dragan (Pere) Perković, Ivan (Ivane) Perković, Tomica (Jurja) Pleša, Josip (Antuna) Raković, Ivan (Vinka) Rečić, Damir (Josipa) Sever, Ivan (Marka) Slunjski, Stjepan (Ivana) Tonković, Zlatko (Ivana) Vincek, Stevo (Vinka) Vrbanac, Ronald (Antuna) Vugrin, Mladen (Milana) Vukalović, Nikola (Mije) Ljkinovac, Tihomir (Zdenka) Zemina, Ivica (Mate) Šafran, Ivica (Antuna) Čaić i Stevo (Ivana) Čaić.


05.09.1993.

ZAGREB
- U Vojnom sudu u Zagrebu nastavljeno suđenje čelnicima Hrvatske stranke prava - Dobroslavu Paragi, Anti Đapiću i Mili Dedakoviću - koje optužnica tereti za pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog ustrojstva Republike Hrvatske i terorizam. Naime, da su od sredine 1991. godine "osnovali stranačku vojsku, paravojnu silu - HOS", te izdavali naredbe pripadnicima HOS-a "za napad na Banske dvore".


05.09.1994.

SARAJEVO
- Zamjenik državnog tajnika Richard Holbrooke, kojeg prati vojna delegacija, započeo u Sarajevu razgovore s namjerom da pokrene projekt hrvatsko-muslimanske federacije, središnjeg elementa američke politike u BiH.

ZAGREB

- Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske izdalo priopćenje u svezi novog Zakona o državljanstvu Republike Italije, da je takav zakon jednostrani akt neuobičajen u međunarodnoj praksi, a također da nije u skladu s međunarodnim obvezama Italije prema mirovnom ugovoru iz Pariza od 1947. i Osimskih sporazuma između SFRJ i Italije iz 1975.
Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
0
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 06. rujna 2010. u 00:06  [direktan link na ovu poruku]
06.09.1991.

KARLOVAC

- Ustrojen novi sastav KŠ Karlovca, za predsjednika imenovan Mijo Laić, članovi, Ivan Rast, Juraj Horvat, Franjo Lončar, Đorđe Eror, Anica Šimunić, Ivan Perušić, Josip Šafar i Zlatko Grbačić. U tijeku je mobilizacija i ustrojavanje ZNG, TO i NZ.

OSIJEK

- JNA i srpski teroristi ponovno napali crkvu Sv. Petra i Pavla u Osijeku, jednu od najvećih u Hrvatskoj, te prouzrokovali veću štetu nego li je crkva pretrpjela u 2. svjetskom ratu.

NOVA GRADIŠKA

- Hrvatske obrambene snage odbile neprijateljski napad na Novu Gradišku. Nakon izlaska iz skloništa od eksplozije bombe lakše su ranjena dva švicarska novinara.
- U Gornjim Rajićima su četnici i JNA iz sastava Bjelovarskog korpusa teško oštetili zvonik crkve Sv. Tome Apostola.

OKUČANI

- Pripadnici tzv JNA i srpskih paravojnih postrojbi napali položaje htvatskih branitelja u blizini Okučana. Hrvatski branitelji žestoko uzvratili i uništili šest tenkova, jedan vojni transporter, a dva su tenka onesposobili za daljnju borbu. Pretpostavlja se da je u tim borbama poginuo i veći broj srpskih aktivnih i pričuvnih vojnika.

SISAK

- Tijekom cijelog dana bombardirana je južna industrijska zona Siska - Željezara, Rafinerija, Termoelektrana i terminal Jadranskog naftovoda. Ispaljeno je oko 70 granata koje su prouzročile veliku materijalnu štetu, ali ljudskih žrtava nije bilo.

VRLIKA

- Oko 200 stanovnika koji su ostali nakon okupacije Vrlike već nekoliko dana bez hrane i vode. JNA ne dozvljava dostavu.

ZADAR

- JRM se je povukla iz baze na otoku Premudi06.09.1992.

ŽENEVA

- Grupa za sukcesiju država bivše Jugoslavije započela radom u Ženevi.

ZADAR

- Škabrnju, selo u zaleđu Zadra, pobunjeni hrvatski Srbi ponovno pale.
- Zaprepašteni smo držanjem UNPROFOR-a, stoji u pismu zadarskih nadbiskupa Marijana Oblaka i Ivana Prenđe vrhovnom zapovjedniku UNPROFOR-a Satishu Nambiaru, u povodu najnovijeg rušenja katoličkih crkava.


06.09.1993.

ZADAR

- Hrvatska vojska je pred novinarima optužila UNPROFOR da se na zadarskom bojištu razmješta uz četničke položaje kako bi ih zaštitio od eventualnih hrvatskih odgovora na sve češću pucnjavu iz topova i minobacača.


06.09.1994.

ZAGREB

- U Vojnom sudu u Zagrebu počelo suđenje Radenku Radojčiću, pripadniku zloglasne skupine "Labrador".
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu američkog veleposlanika u Njemačkoj i pomoćnika državnog tajnika SAD za Europu i Kanadu Richarda Holbrookea, te s njim razgovarao o situaciji u BiH i povratku okupiranih hrvatskih područja.

BERLIN

- U Berlinu započeli razgovori kontaktne skupine za bivšu Jugoslaviju o tome kako dalje iz pat pozicije, nastale nakon definitivnog "ne" bosanskih Srba mirovnom planu petorice.

06.09.1995.

ZAGREB

- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima američko izaslanstvo na čelu s državnim tajnikom SAD Richardom Holbrookeom. U razgovoru izražena potpora naporima da se na konferenciji u Ženevi postigne načelna suglasnost glede mirne reintegracije istočne Slavonije i Baranje, te okončanja sukoba u BiH u okviru globalnog rješenja na području bivše Jugoslavije.

SPLIT

- Državne delegacije Hrvatske i BiH, na čelu s predsjednicima dr. Franjom Tuđmanom i Alijom Izetbegovićem, razgovarale u zračnoj luci Split o svim značajnim elementima mirovnog procesa uoči ženevskog sastanka. Međusobno priznanje između Beograda, na jednoj, te Zagreba i Sarajeva, na drugoj strani, mora se rješavati istodobno, a reintegracija istočne Slavonije i Baranje u hrvatski pravni sustav mora se globalno rješavati istodobno s uklanjanjem srpske agresije na hrvatska i bosansko-hercegovačka područja, zajedničko je stajalište obiju delegacija.

DAVOR

- Kroz prihvatilište u Davoru prošlo do 5. rujna ukupno 18.434 izbjeglice iz sjeverozapadne Bosne.

BEOGRAD

- Sada me optužuju da sam odbio plan Z-4, pa i režim u Beogradu se s tim složio da taj plan ni u kojem slučaju ne uzmemo u razmatranje, rekao Milan Martić u intervjuu za beogradski Telegraf.
Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
0
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 07. rujna 2010. u 00:04  [direktan link na ovu poruku]
07.09.1990.

ZAGREB 

1990_09_07_at_lucko.jpg- Od odabranih pripadnika "Prvog hrvatskog redarstvenika" formirana je Antiteroristička jedinica Lučko, jedna od najelitnijih postrojbi hrvatskih oružanih snaga u Domovinskom ratu. Tijekom rata poginulo je 14, a ranjena su 52 pripadnika ATJ Lučko. Jedinica je sudjelovala u svim značajnijim akcijama tijekom Domovinskom rata i na svim bojišnicama.


07.09.1991.

PETRINJA

- Izvlačenje civila iz sela Hrastovica.

- Napadnuto selo Taborište kod Petrinje, strateški vrlo značajno. Postrojbe hrvatskih branitelja povukle se iz Taborišta.
- Napad na Donje Mokrice, ranjena tri pripadnika ZNG-a.

HAAG

- Počela je „Međunarodna konferencija o bivšoj Jugoslaviji“ u Haagu na koju su došli svi članovi saveznog Predsjedništva i svi predsjednici Republika. Potpisana je „Deklaracija o mirnom rješavanju jugoslavenske krize“.

KNIN

- U Kninu je na razgovorima s vodstvom tamošnjih Srba boravio veleposlanik Wijnaendts. (svjedočenje M. Babića).

NOVSKA

- Neprijatelj je prema položajima Hrvatskih snaga u Novskoj poduzeo topnički napad (3 branitelja poginula, 12 ih je ranjeno).
- Kod Donjega i Gornjeg Rajića, Gređana i Okučana nastavljene su i pješačke borbe. Četnici drže utvrđene položaje na dijelu autoceste kod nadvožnjaka Vrbovljani. Iz smjera Banje Luke uočeno je kretanje kolone od 56 tenkova i većeg broja kamiona koja se je zaustavila u Bosanskoj Gradišci.

DARUVAR

- U Đulovcu (okupiranom od strane četnika) od posljedica ranjavanja nanešenog sjekirom i nožem umro Franjo Žmegač. Kuću su mu zapalili. Ostaci njegova tijela pronađeni na zgarištu.

PAKRAC

- Na grad je pala 71 minobacačka granata s položaja četnika u okolici grada. Grad je ostao bez električne energije.

OSIJEK

- Katedrala ponovno pogođena s 10 projektila.

VINKOVCI

- JNA je napala Tordince, napad je odbijen.

VRGINMOST

- Poljske novinare Maciejewskog i Kowalczkog oteli teroristi i otpužili ih da se bave špijunažom. Nakon pregovora s poljskim konzulatom pušteni su bez automobila i opreme.

ZADAR

- Iz Islama Grčkog kao i iz zaseoka Dubroje u Donjem Karinu agresor otvara paljbu po Islamu Latinskom. Ta je paljba u jednom trenutku kod zaseoka Kolčeg prerasla i u pješački napad ali se linija nije pomakla. Puca se nasumično po zaseoku Zubčići u Pridrazi.


07.09.
1992.

ZAGREB

- Konstituiran novi Sabor Republike Hrvatske, Stjepan Mesić predsjednik Sabora.

PERUČA

- UNPROFOR preuzeo vlast na Peručkoj brani.07.09.
1993.

ZAGREB

- Za produljenje mandata UNPROFOR-a nakon 30. rujna Republike Hrvatska zahtijeva da se ispune tri uvjeta: da se sklopi sporazum o prekidu vatre na svim područjima pod zaštitom UN, da se poštuju i provedu sve relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN i da se mandat snagama UN razdvoji za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.
Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
0
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 08. rujna 2010. u 21:57  [direktan link na ovu poruku]
8.09.1990.

BEOGRAD

- Radne skupine saveznog Predsjedništva pripremaju koncept izlaska iz krize na način da se u svakoj Republici održi referendum o federaciji ili konfederaciji s time da svaki konstitutivni narod u svakoj republici odlučuje o svojoj sudbini.


08.09.
1991.

PAKRAC

- Žestoki artiljerijski napad na grad. 
- U Kusonjama kod Pakraca 20 hrvatskih branitelja od kojih je njih 18 iz sastava "A" satnije 105. brigade ZNG-a dospijeva u zasjedu.  Sklonili su se u jednu kuću i pružali su otpor. U borbi je poginulo njih 13. Usprkos naporima branitelja Pakraca nije se uspjelo probiti obruč naprijatelja, pa su se preživjeli predali. Sudbina branitelja doznala se tek po oslobađanju ovoga dijela Slavonije u prosincu 1991. godine, kada su svi pronađeni izmasakrirani u zajedničkoj grobnici Rakov Potok. Sahranjeni su 5. veljače 1992. godine na bjelovarskom groblju "Borik". Sprovod je predvodio zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić. U Kusonjama su poginuli: Nikola Benkus, Željko Besek, Marinko Crnogaj, Mato Čančar, Miroslav Černak, Marijan Dukić, Stipe Gadža, Petar Grubeša, Anto Ivandić, Stjepan Kolar, Vladimir Krivačić,  Stjepan Mamić, Tadija Markić,  Ivan Palić, Zlatko Pavlović,  Nedjeljko Pekić, Mario Posarić, Igor Stipić, Dubravko Štefulinac i Ante Tandara. Nažalost, to mjesto u Kusonjama postalo je još jednom poprište tragedije. Obilježavajući drugu obljetnicu (8. rujna 1993.) stradanja hrvatskih vitezova u Kosonjama, polažući vijence, od podmetnute mine smrtno su stradali zapovjednik 105. brigade HV Stanko Palić, a sa njim i bojovnici Mirko Pereš i Željko Šegović.

KARLOVAC

- Srpski pobunjenici iz pravca T. Korenice napadaju MB s.Vaganac, nakon intervencije JNA granatiranje prestalo. Razrušena je crkva Uzvišenja sv. Križa.
- U Ladvenjaku pogođena crkva sv. Martina.
- Na sjednici KŠ zaključeno da bi se trebalo u Karlovac vratiti postrojba 110. br. ZNG iz Lasinje, budući da Slunjska brda pokriva 16 gardista i 27 pričuvnih policajaca s ophodnjama.

PETRINJA

- Pripadnici TO u selu Panjani ubili civile Mladena Bišćana, rođenog 20. listopada 1944., Anđelku Bišćan, rođenu 14. kolovoza 1951. i Jagodu Brkljačić, rođenu 1. lipnja 1926. godine.
- Izmasakrirano je dvanaest Hrvata. Sela Toranj, Mali Banovac, Batinjani i dio Gornje Obriježi posve razorena. U tim selima živjelo je oko sedamdeset katoličkih obitelji. Oko pedeset katoličkih kuća djelomično razoreno i opljačkano, a dvedesetak je sasvim razoreno.
- Iz vojarne Vasilj Gaćeša u Petrinji 10 tenkova uputilo se na položaje prema Kotar šumi. Napadi JNA na položaje hrvatskih branitelja u Hrastovici i Peckom.
- Žestoke borbe vode se na cijelom Banijskom bojištu, dok se u Sisku nalazi već oko 4500 izbjeglica.

SINJ

- U Sinju JNA napušta vojarnu "Pekara" i odvozi svu naoružanje tamošnje TO.

ZADAR

- Napada se Kruševo iz područja Obrovca.
- U cilju borbene kontrole zadarskog akvatorija i zaštite interesa na moru formira se postrojba naoružanih brodova koji imaju u sastavu 3 broda iz popisa ribarskih brodova poduzeća "Adria" iz mjesta Kali. Naoružanje na brodicama su topovi "Bofors" 40 mm, PM M 53, koji su raspoređeni na svakom brodu.

NOVSKA

- Minobacački napad na grad. JNA dovlači novo oružje na bojište kod Okučana.
- Sa zapreka kod nadvožnjaka Vrbovljani četnici snajperskom vatrom gađali novinare Rolfa Leitnera i Sinišu Jurčića, novinare njemačke TV ZDF. Automobil sa oznakom PRESS gotovo uništen.

NOVA GRADIŠKA

- Uništeno je 6 tenkova i 3 oklopna transportera JNA.

GOSPIĆ

- Grad se ponovno napada. Oštećena je crkva sv. Jakova u Bilaju.

GLINA

- Iz okupirane Gline gađana je crkva sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu tenkovskim granatama.

OSIJEK

- U Antinu Dvoru pripadnici okupatorske vojske ispalili više granata na gospodarske zgrade osječkog Poljoprivrednog kombinata pri čemu je izbio veliki požar na objektima.


08.09.
1992.

ZAGREB

- Sabor Republike Hrvatske izglasao povjerenje novoj Vladi na čelu s Hrvojem Šarinićem.

ZAGREB

- Hrvatsku dosad priznalo 85 država.
- Hrvatska za zbrinjavanje oko 700.000 prognanika i izbjeglica troši oko 20 posto svoga proračuna, rekao u Saboru predsjednik hrvatske Vlade Hrvoje Šarinić.

SLAVONSKI BROD

- Slavonski Brod srpski agresor iz Bosne razara i najubojitijim oružjem koje ima - raketama zemlja-zemlja, tzv. "lunama".


08.09.1993.

PAKRAC

- U Kusonjama selu blizu Pakraca, prilikom odvanja počasti hrvatskim policajcima ubijenima prije dvije godine iz zasjede, u eksploziji podmetnute mine tri osobe poginule a 11 ranjeno, iako to područje osigurava UNPROFOR.


08.09.
1994.

DUBROVNIK

- Hrvatska seljačka stranka konavoske općine uputila prosvjed Vladi RH, u kojem oštro "osuđuje neshvatljive i tajnovite putešestvije" gospode Owena i Stoltenberga po najjužnijem dijelu Hrvatske, bez znanja Poglavarstva općine Konavala.

MOSKVA

- Glasnogovornik kremaljske diplomacije Grigorij Karasin potvrdio kako se kontaktna skupina suglasila s ruskim prijedlogom da se Vijeću sigurnosti UN predloži ublažavanje sankcija Beogradu.08.09.1995.

DRVAR

- Od 08. - 15.09.1995. godine HV provela vojnu operaciju "Maestral" na prostoru jugozapadne BiH u suradnji s Armijom BiH. Cilj operacije je bio onemogućiti organiziranje neprijateljske obrane te prodrijeti što dublje prema Šipovu i Jajcu, a potom prema Drvaru i Oštrelju te stvoriti uvjete za napredovanje prema rijeci Sani i dolini rijeke Ugar. U toj operaciji HV je oslobodila tri velika grada: Šipovo, Jajce i Drvar. Oslobođeno je područje ukupne površine 2.500 četvornih kilometara.

Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
0
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 09. rujna 2010. u 00:04  [direktan link na ovu poruku]
09.09.1990.

KNIN 

- Lokalni srpski radio Knin objavio apel tzv. savjeta narodnog otpora građana Knina da se na svim javnim mjestima u gradu odmah izvjese jugoslavenske zastave, jer se, navodi se u apelu, u ovim trenucima brani Jugoslavija.

BANIJA

- Regionalni odbor Srpske demokratske stranke za Baniju uputio Predsjedništvu SFRJ brzojav upozorenja u kojemu se između ostalog kaže: "Srpski narod na Baniji izložen je teroru hrvatske vlasti te stoga tražimo da nas savezni organi zaštite".


09.09.
1991.

BOSANSKA KRUPA

- Na području Bosanske Krupe uhićen je Mile Martić tadašnji ministar unutarnjih poslova RSK. S njim je uhićen i pukovnik KOG JNA Dušan Smiljanić, zadužen za nabavu naoružanja za potrebe vojske RSK. Nakon 16 satnog zadržavanja, umjesto Hrvatskoj, po nalogu tadašnjeg saveznog sekretara za unutarnje poslove Petra Gračanina i ministra unutarnjih poslova BiH Alije Delimustafića (Miloš Mirkvić), predani su „Komisiji SSUPa i SSNOa na čelu s načelnikom uprave sigurnosti JNA Aleksandrom Vasiljevićem koja ga je vojnim helikopterom vratila u Knin“.(Smail Čekić).

VUKOVAR

- nakon nekoliko dana relativnog primirja, ponovno počinju napadi na Vukovar. Do sada je uništeno oko 39 tenkova i oklopnih transportera, uništeno je ili zaplijenjeno 35 kamiona, uništeno je 4, a onesposobljeno je 6 zrakoplova. Kod Vučedola je uništen jedan tenk.

SLAVONSKI BROD

- Pripadnici MUP-a Policijske uprave Slavonski Brod uhitili Zorana Lužaića, jednog od glavnih organizatora srpske pobune i člana Kriznog stožera okučanskih terorista.

BANIJA

- Na cijeloj bojižnici žestoki artiljerijsko pješački napadi agresora. Napada se Kostajnica, Sunja, Komarevo, Hrastovica, Pecki, Prekopa, Viduševac i Hađer.  
- Prilikom pokušaja probaja četničke blokade grada Hrvatska Kostajnica u mjestu Slabinja poginuli hrvatski branitelji Mario Šalić i Velimir Šuštić.

GOSPIĆ

- Na središte grada ispaljeno je 200 mina iz minobacača, koje su izazvale i nekoliko požara.  Jedan policajac je poginuo, a 9 ih je ranjeno.

ZAGREB

- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman donio je odluku o razrješenju komandanta TO RH general potpukovnika Zdravka Novoselića, radi odbijanja suradnje s ovlaštenim tijelima RH i postupanja protivno interesima obrane RH.
- ministar unutarnjih poslova naredio je uvođenje policijskog sata od 23 sata do 5 ujutro u općinama: Podravska Slatina, Vukovar, Vinkovci, Slavonska Požega, Osijek, Nova Gradiška, Županja, Slavonski Brod, Orahovica, Valpovo, Kostajnica, Petrinja, Sisak, Novska, Gospić, Otočac, Biograd na moru, Drniš, Zadar, Šibenik, Slunj, Duga Resa, Ogulin, Karlovac, Pakrac, Grubišno Polje, Virovitica, Daruvar i Kutina.

KARLOVAC

- Iz Tušilovića neprijatelj gađao odašiljač Radio Karlovca na Martiščaku.
- U blizini gostionice u Malom Šušnjaru okupilo se oko 100 srpskih rezervista koji su pješice krenuli prema Hrastovici. Odmah po dolasku na položaje oko željezničke postaje nedaleko od Hrastovice otvaraju rafalnu paljbu na mjesto. Istovremeno, iz zasjede u selu Križ napadnuta patrola ZNG-a i MUP-a. Tom prilikom poginuo Andrija Barić, a njegov kolega teško ranjen. Nakon toga uslijedio kombinirani napad četnika i JNA na Križ i Hrastovicu.
- Minirana je pruga između Generalskog Stola i Donje Dubrave.

ZADAR

- Srpski teroristi ponovo napadaju sela Kruševo i Jasenice u zaleđu Zadra. Napada se iz smjera Obrovca, Karina i Debelog Brda. Ispaljeno je 80 granata, od kojih neke padaju u blizinu Masleničkog mosta. Nakon jednosatnog pripremnog granatiranja JNA se je u popodnevnim satima odlučila na pješački napad na šire područje Jasenica jednom bojnom i to jednim smjerom preko Bobije - Zelenikovca, a drugim smjerom Maričići - Rončevići. Pješački napad je odbijen, dok su tenovi izašli na područje iznad Obrovca i tu su se zaustavili. Istovremeno se napada i Kruševo tenkovima i topovima, a područje neprestano preliječi helikopteri i zrakoplovi JNA. Poginula su 4 gardista, a 8 ih je ranjeno.
- Osam sela u području Benkovca s hrvatskim stanovništvom nalazi se u potpunom okruženju četnika i JNA. Na stankovačkom području formira se Samostalna benkovačko - stankovačka bojna koja odmah i preuzima obranu na tom području.
- Na ulazu u aerobazu Zemunik eksplodirao je automobil u kojem su poginula dvojica oficira JNA.
- U Obrovac i okolicu JNA je dovezla veliku količinu oružja, streljiva i ratne tehnike, pa je jasno kako se spremaju daljnji napadi. Tri autobusa vojnih rezervista pristigla su iz Srbije u Tvornicu glinice, a nekoliko autobusa u sela Zelengrad i Bilišani. Oko 200 rezervista pristiglo je u Islam Grčki.

DUBROVNIK

- Brodovi JRM stacionirani u dubrovačkom akvatoriju pucaju na otoke Lopud i Koločep.

NOVSKA

- U Gornjim Bogićevcima združenim djelovanjem JNA i četnika granatama teško oštećena crkva Svetoga Duha.

SKOPJE

- Održan je referendum o neovisnosti Makedonije. Od izašlih birača, njih 71% se je odlučilo za nezavisnost.09.09.1992.

ZAGREB

- Hrvatski predsjednik Tuđman razgovarao s supredsjedateljima ženevske konferencije Vanceom i Owenom. Zaključeno da UNPROFOR mora poduzeti odlučnije korake u otvaranju prometnica i povratku prognanika, te razoružanju srpske paravojne milicije.

SISAK

- U Okružnom sudu u Sisku počela istraga protiv ratnih zločinaca iz Petrinje.

DRNIŠ

- Pobunjeni hrvatski Srbi minirali crkvu Sv. Ivana u Parčićima nedaleko Drniša.

09.09.1993.

GOSPIĆ

- HV započela operaciju "Medački džep" u Lici. Operacija je trajala samo četiri sata. Oslobođeno je ukupno 48 četvornih kilometara. HV poduzima razmjerno malu akciju "ispravljanja" crte bojišnice oko Gospića i u kratkom napadu osvaja nekoliko naselja južno od Gospića te zauzima bolje položaje na Velebitu. Srbi su brzo razbijeni i povlače se zajedno s civilnim stanovništvom. Planirana akcija završava istoga dana, ali se borbe nastavljaju i narednih dana, da bi se zaustavile pred mjestom Medakom, dvadesetak kilometara jugoistočno od Gospića. Cijela bojišnica od Dalmacije do Karlovca je oživjela i Srbi počinju granatiranjem velikog broja hrvatskih gradova i naselja, pri čem je osobito teško gađan Karlovac u kojem ima na desetine mrtvih. Na jedno predgrađe Zagreba pada veliki projektil zemlja - zemlja luna-17 (NATO oznaka Frog-7), čime SVK ostvaruje svoje prijetnje da će u slučaju napada odgovoriti odmazdom. Nekoliko dana nakon medačke akcije, SVK šalje hrvatskim vlastima popis od tridesetak ciljeva koji će biti napadnuti ako se hrvatske snage ne povuku ili ako ponovo napadnu. Tijekom akcije navodno je došlo je do okršaja između hrvatskih snaga i kanadskog kontingenta UNPROFOR-a u kojem je bilo i mrtvih, kako to tvrde kanađani, iako je sasvim izvjesno da nikakvog sukoba nije bilo. Zbog niza otkrivenih ratnih zločina, akcija je izazvala burne reakcije međunarodne javnosti. Kad se HV nakon tjedan dana povukla iz zauzetih naselja i predala ih UNPROFOR-u, na ruševinama i zgarištima nađeno je 18 leševa srpskih civila koji su ubijeni izbliza, a hrvatska je strana predala narednih pedesetak leševa. Naselja Počitelj, Čitluk, Divoselo i osam drugih predana su potpuno opustošena, a 500 kuća je spaljeno do temelja, zbog čega je hrvatska strana optužena da sustavno provodi taktiku "spaljene zemlje". Predsjednik RH je suspendirao dva časnika i naložio istragu. Kao odgovor na ove događaje Srbi su iz Podlapače prognali posljednjih preostalih 117 Hrvata. Medačka akcija imala je nominalno vrlo ograničeni cilj da uklanjanjem srpskog "džepa" olakša situaciju u Gospiću koji je godinama bio pod stalnim topničkim udarima. Iako je "džep" likvidiran, Gospić je i dalje mogao biti tučen jer je bojišnica prema istoku i dalje bila udaljena svega nekoliko kilometara. Zbog zločina i masovnog uništavanja, akcija je nanijela veliku štetu ugledu HV i Hrvatske. Akcija je na Srbe psihološki djelovala na dva načina: dala je znati da će obračun biti nemilosrdan, a s druge ih je strane zavarala da se hrvatska strategija sastoji u polaganom "odgrizanju" komadića teritorija. Akcija je isto tako upozorila na teškoće razlikovanja civila i vojnika u ovakvom tipu rata.
- Radi akcije "Medački džep" Srbi se osvećuju gađajući civilne ciljeve u hrvatskim gradovima: Gospić pretrpio nova velika razaranja, u Zadru jedna osoba poginula, a četiri ranjene, na središte Karlovca palo deset projektila, u Dugoj Resi poginuo civil, u Otočcu poginula jedna osoba a šest ih je ranjeno, u Ogulinu ranjene tri žene, kod Skradina ranjena dva mladića.

KARLOVAC

- 08.30 sati topnički napad na Karlovac. Napadnuti su i Ogulin i Josipdol. Dvije osobe teže i jedna lakše ranjena.
oko 13.00 sati napadnuto je Mrzlo Polje, Duga Resa i Barilović, jedna osoba poginula a troje ranjeno. Oštećen 110 kv dalekovod. Napadnuti su i Generalski Stol, okolica Bukovlja i Barilovića. U Bukovlju jedno dijete izgubilo život.
"Četnici se svete za Međački đep."

SUNJA

- Pri napadu na Sunju ranjen pripadnik tzv.SVK Ljuban Šaponja.


09.09.
1994.

ZAGREB

- U povodu posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj, na prijedlog Komisije za pomilovanje, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman donio odluku o pomilovanju 88 osuđenih osoba.


09.09.
1995.

ŽENEVA

- BiH će i dalje postojati kao međunarodno priznata država unutar dosadašnjih granica. Bit će sastavljena od dviju jedinica: Federacije BiH i Republike Srpske. Unutarnje teritorijalno razgraničenje ostaje predmet pregovora, a prihvaćen je tek princip da ono bude zasnovano na podjeli 51 posto (Federacija) prema 49 posto ("Republika Srpska"), stoji u dokumentu što su ga prihvatili trojica ministara Granić, Šaćirbej i Milutinović u Ženevi.

Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
+1
Vilenjak
Moderator


Pristupio: 10.11.2003.
Lokacija: Varaždin,Hrvatska
Poruka: 58.530


Poslano: 09. rujna 2010. u 00:06  [direktan link na ovu poruku]

17 godina od akcije Medački džep - Tu ranu jesen stigla je sloboda Gospiću

08.09.2010 09:35:21
U Gospiću će se sutra obilježiti 17. godišnjica od vojno- redarstvene akcije Medački džep. U katedralnoj crkvi služiti će se Sveta misa za sve poginule u akciji, a nakon toga izaslanstvo grada Gospića predvođeno gradonačelnikom Milanom Kolićem, te brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata i mnogi sudionici akcije, položiti će vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima u centru Gospića.

Tako će se i ove godine obnoviti sjećanja na oslobodilačku akciju u ranu jesen 1993.godine kada su pripadnici Hrvatske vojske i Specijalnih jedinica policije MUP- RH kordiniranom akcijom u vrlo kratkom vremenu oslobodili veliki okupirani prostor ispod Velebita, što je bio znak da je Gospić ponovno postao slobodan grad.

Operacija Medački džep otpočela je granatiranjem neprijateljskih položaja na tom području u ranim jutarnjim satima 9. rujna 1993. godine. Oko 06:00 sati hrvatske snage, u sastavu kojih su bile postrojbe Hrvatske vojske iz Operativne zone Gospić, uključujući 9. gardijsku brigadu, 111. domobransku pukovniju, domobransku bojnu iz Gospića, domobransku bojnu iz Lovinca, te postrojbe specijalnih snaga policije, ušle su u medački džep. Nakon borbi koje su trajale oko dva dana, uspostavile su nadzor nad Divoselom, Čitlukom i dijelom Počitelja i oslobodile to područje, nakon čega je Hrvatska vojska zaustavila napredovanje.

U to vrijeme Janko Bobetko je bio načelnik Glavnog stožera HV-a, dok je vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja Gospić bio brigadir Rahim Ademi. Pukovnik Mirko Norac bio je zapovjednik 9. gardijske brigade.Zapovjednik Specijalne policije snaga MUP-a RH bio je general Mladen Markač a zamjenik Željko Sačić. Specijalne jedinice policije imale su zadatak presjeći neprijateljski teritorij na označenom području u obliku potkove i priključiti se glavnim snagama udara.

Akcija je izvršena munjevito, a napredovanjem duboko u neprijateljski teritorij izvan plana akcije potpuno je iznenadila čak i tadašnji državni vrh, te je naknadno zaustavljena.

Prilikom cijele akcije pripadnicima hrvatskih specijalaca na nivou lokalnih zapovjednika postrojbi javno je čitana osobna zapovjed generala Markača da će biti sankcionirane prekoračene ovlasti pripadnika MUP-a a u svezi čuvanja života i imovine civila na istom području, većinom pripadnika srpske nacionalnosti.

9.rujna 1993.godine, inače je u Gospiću zapisan zlatnim slovima u noviju povijest grada jer je nakon uspješno izvedene akcije utihnula se sirena za opću opasnost koja se nije gasila od 29. kolovoza 1991. Smrt je godinama sijana najviše upravo iz oslobođenih zloglasnih sela Medačkog džepa odakle je na Gospić pobunjeni Srbi ispalili na desetke tisuća granata od kojih je stradao veliki broj vojnika i civila.
Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za što
Svi ste krivi. Poštenja nemate ni gram. Varteks naš je mrtav, a vas nije sram.(I uprave koje su ga krale i navijači koji su ga izdali)
Bravo majstore!Pišeš gluposti!
+14
   1 2 3 ... 119 120 121 ... 214 215 216       Idi direktno na stranicu: